Trött, tröttare, tröttast var jag igår

Trött Liselotte

Igår somnade jag bredvid Oliver strax efter sju, vaknade ett par timmar senare för att borsta tänderna och tvätta av sminket, somnade om och sov ända till halv åtta. Vadå trött?!

Det var sviterna efter en mycket hektisk vecka. Kombinationen av att ha bokat in för mycket i kalendern på jobbet, möten som kommit in med kort varsel samt svåra samtal bidrog nog till min trötthet. Jag brukar vara bra på att lämna luft i min kalender för att få återhämtning, samt lämna tid för oväntade händelser. Denna vecka fallerade det ändå! Man kan lugnt säga att jag behövde nattens långa sömnpass. Tur att inte alla veckor är av denna veckas kaliber. Det hade inte fungerat. 

 

Min trädgård ska få kärlek

Denna helg planerar jag att ta det lugnt! Min trädgård ska få sig massa kärlek till exempel. Det är dags att börja göra höst. Klippa gräs, kratta löv, ställa undan trädgårdsmöbler och annat. Dessutom har jag planer på att dels anlägga en ny rabatt, men även göra en befintlig lite större. Man kan säga att jag har några lökar att plantera nu under hösten…. Närmare bestämt 120 stycken! Det är min pappa som vet hur mycket jag gillar blommor 😉 Alla 120 kommer jag inte att kunna plantera dock, där finns en sort som inte tål frost, och som jag får driva upp i kruka. Men ändå! Fler rabatter behövs!

 

Som sagt, många blommor blir det…

De senaste dagarna

Vad har jag gjort det senaste?

Jag kikar bara in lite snabbt. Är egentligen väldigt trött efter denna intensiva men superinspirerande dag, men måste bara skriva ett par rader! De senaste dagarna har nämligen bjudit på mycket inspiration och roliga aktiviteter.

 

Lekdejt, Ikea och Workshop

Igår började dagen med att jag hängde med Oliver när han skulle leka med sin kompis som bor här i området. Direkt efter det åkte vi och resten av familjen till Ikea. Planen var att köpa skrivbord till Isac. Hem kom vi, med skrivbord till mig, massor med snygg belysning, och lite annat smått och gott. Isac fick ta över mitt gamla skrivbord, och jag fick ett nytt som passade mina behov bättre. För en del av sina födelsedagspengar köpte Isac på egen hand en skrivbordsstol. 

Efter shopping på Ikea, samt lunch i deras restaurang, åkte vi hem för att lämna av våra nya prylar. Medan jag åkte in till stan igen, åkte make samt barn för att tvätta vår bil och träffa farmor och farfar. Själv var jag på Workshop med Johanna och Siranee, och en hel hög med andra bloggare/influencers. 

 

Köpte bland annat dessa kaffemuggar och vinglas på Ikea. Gillar stilen på båda!

 

En eftermiddag med temat Neuroledarskap och självledarskap

Denna dag var inte mindre rolig den! På eftermiddagen hade vi en tretimmar lång föreläsning och workshop om Neuroledarskap och självledarskap. Så inspirerande! Neuroledarskap har jag skrivit om innan, en typ av ledarskap som jag jobbar en del med, och vill lära mig mer om. Självledarskap är också ett intressant och högaktuellt ämne, som jag också vill lära mig mer om. Jag tog med mig en viktig sak från just den delen, som jag sprang över i helgen också, när jag googlade på självförtroende och självkänsla. Du är inte dina prestationer. Det är väldigt lätt att tro det. Självförtroende och självkänsla är färskvara, det tog jag också med mig. Det behöver man arbeta med kontinuerligt. 

Jag blev väldigt sugen på att skriva om både Neuroledarskap (igen) och Självledarskap, så räkna med sådana inlägg framöver!

 

Vi bjöds på nyttig fika idag!

En himla massa höstfoton från skogen

Vi passade på att gå ut i skogen

Vaknade till klart väder imorse, och kände för att gå ut i skogen och fotografera. Nästan hela veckan har det varit riktigt trist väder, massa regn och grått molntäcke. Blev med tanke på detta så himla lycklig över vädret denna morgon. Barnen meddelade på direkten att de ville hänga med. Det blev en fyrtio minuter lång tur, vilket är himla fint med tanke på att vi kör stegtävling på jobbet just nu. Alla i min ledningsgrupp bildar ett lag, och eftersom vi är många tävlingsmänniskor i gruppen går det bra för oss 😉

 

Vi testade en ny väg

Vi bor alldeles precis intill en skog, och det var denna vi gick in i i förmiddags. Vi bestämde oss för att testa en ny väg. Jag ville först vända, men barnen uppmuntrade mig att gå längre. De var så fina och måna om att jag inte skulle ramla och slå mig i den hala leran också. Denna gång lät jag barnen styra över besluten, och det var helt rätt! Det var en spännande stig vi hamnade på, som ledde oss ner och runt och ut på en större stig. Vips hade vi hamnat på en grusväg, som tog oss ner på en större bilväg i närheten. Vi såg ett litet rådjur, och många giftiga svampar. Spännande förmiddag i skogen! Jag gillar verkligen att vara aktiv på min fritid. Perfekt för rastlösa jag att gå i skogen. Bra för själen.

Bjuder på en himla massa höstfoton från vår tur i skogen. Njut 🙂

 

Min och Olivers helg

Helgen, Olivers egentid med mamma

I helgen som var delade vi lite på oss här hemma. Jag och Oliver åkte iväg till barnens mormor och morfar, medan Isac var hemma med pappa. Isac fick en del egentid med mig när Oliver var mindre, men Oliver har inte fått samma mängd egentid. Vanligtvis är vi tillsammans allihop, alternativt någon av oss och barnen. Men jag tror inte det är tokigt att dela på sig ibland, och ge ett av barnen extra uppmärksamhet. 

 

Det är något trolskt över detta foto, jag älskar hur ljuset strilar ner genom trädkronorna. Snart är löven på marken istället, hösten är ett faktum.

Vi gav oss ut för att titta på ett historiskt minne.

 

Jag är svag för gulliga dekorationer

För min och Olivers del blev det massor med god mat, lördagsgodis och lite shopping i helgen. Lördagen regnade bort i stort sett, men söndagen bjöd på lite sol också. Jag passade på att köpa höstblommor att plantera i en stor kruka. Det blev ljung och lite andra tåliga växter. Hittade även några urgulliga dekorationer, som jag var tvungen att slå till på. Lite svag för sådant där!

 

Höstpiff.

Här syns mina dekorationer i närbild.

Slutartid – vad ska du tänka på?

 

Det här med slutartid, vad är optimalt?

Fick en förfrågan från flera håll om att skriva mer om fototeknik, och då främst slutartid, men även om vilka inställningar man ska ha generellt. Låt mig först och främst berätta vad en slutartid är.

Slutartiden bestämmer tiden som ljuset ska komma in i kameran. En slutartid på 1/60 gör att slutaren är öppen under en längre tid, medan en slutartid på 1/800 gör att slutaren är öppen under en kortare tid. Vilket tal du ska välja här beror på hur ljust det är när du fotograferar. Rent generellt brukar jag tänka att jag aldrig ska gå under 1/125, då längre slutartider än så kan bidra till rörelseoskärpa. Har du ett objektiv med bildstabilisator kan du gå lägre ner, du får laborera lite.

 

ISO

Om du känner att du egentligen skulle vilja gå under 1/125 för att ljuset är svagt, kan du istället justera andra inställningar på kameran. Man brukar säga att man ska ställa in så lågt ISO-tal som möjligt. Men om ljuset är dåligt kan du behöva öka upp ISO-talet. Du får då in mer ljus i kameran. Om du inte fotograferar med en fullformatskamera (en kamera med stor sensor), kan du uppleva att dina bilder blir brusiga när du går uppemot högre ISO-tal. Där kan du behöva kompromissa – vill du ha suddiga eller brusiga bilder? Jag röstar för något brusiga i det fallet. Du kan också ändra bländartalet för att få in mer ljus. Men det skriver jag mer om i ett eget inlägg. Tills dess vill jag slå ett slag för min fotoskola som finns här på bloggen. Du hittar Lilla fotoskolan här

 

1/250, f/2.5, ISO 100

 

 

Hur jobbar jag?

Inställningar på kameran i alla ära, det bästa är förstås om du får så bra exponerade foton som möjligt från början, men även efter fotot är taget har du ett viktigt jobb kvar att göra. Redigeringen. Jag utgår alltid från att jag kommer att finputsa i Lightroom och Photoshop, men jobbar i stort sett alltid utifrån grundtanken ” så perfekt som möjligt redan vid fototillfälle ”.

Jag brukar oftast välja att exponera mina foton något mörkare, eftersom jag tycker att det blir snyggare att ljusa upp fotot i efterhand. Ett överexponerat foto tycker jag blir svårare att fixa till. 

Jag fotar alltid i RAW-format, och börjar med att framkalla fotot i Lightroom. Därefter tar jag över fotot i Photoshop, där jag finputsar det. Slutligen sparar jag ner det i jpeg-format. 

Vill du att jag berättar mer om redigeringen? Hojta till i så fall så fixar jag ett eget inlägg!

 

Här ser du originalet! 

 

Jag ska bli en mästare på att leda och coacha med hjälp av DISC!

Leda och coacha med DISC

Jag går som jag tror jag nämnt ett par gånger just nu en utbildning inom Ledarskap, coachning och Personlig effektivitet. Superintressant, verkligen. Det här med olika typer av personlighetstester har alltid intresserat mig, likaså psykologin bakom. I utbildningen läggs stor vikt vid DISC-analysen, och vad den kan göra för ditt ledarskap. Den kan göra massor!

Alla är vi olika, och det ska vi självklart få vara. Men ibland kan vi behöva anpassa oss för att kunna samverka på ett så bra sätt som möjligt. Det är här DISC-analysen kommer in och kan hjälpa till. Vi behöver dra nytta av våra respektive styrkor, samt tänka på att inte låta våra svagheter ta för stor plats. Gör vi det får vi en verksamhet som blomstrar, och en riktigt bra teamkänsla. Jag som ledare har ett stort ansvar i det här, att coacha teammedlemmarna till att nå resultat och komma vidare. Jag som ledare behöver också tänka på att mina egenskaper ibland kan vara svåra för andra att hantera. Men vetskapen om desamma, och hur mina kollegor är, kan hjälpa mig att nå fram och att nå resultat. 

 

Jag, i samverkan med andra. Hur?

Låt mig dra ett kort exempel. Jag själv är en blandning mellan bokstäverna D och I. Det innebär att jag vill att saker ska gå snabbt, jag vill se resultat, jag uppskattar handling, och gillar att samverka med andra. Det speglar naturligtvis av sig i mitt ledarskap. Själv har jag inga problem med snabba förändringar, och problem ser jag snabbt lösning på. Jag grottar inte gärna ner mig i detaljer, utan målar med breda penseldrag.

Om jag ska leda en person med högt S, så fungerar det inte om jag kör på som vanligt. Här behöver jag tänka annorlunda. Har en person högt i S är denne i behov av stabilitet, lugn, långsam förändring, tid att processa saker. Här behöver jag tänka på hur jag presenterar förändringar till exempel. Samtidigt kan jag coacha en sådan person i att våga utmana sig själv. Och jag behöver coacha mig själv i att sakta ner. 

 

Bild lånad på Everything DiSC

 

Har du gjort en DISC-analys någon gång? Vad har du för tankar?

Här och här hittar du två kostnadsfria DISC-tester. 

Business chic – Photoshoot med Emma

Photoshoot i centrala Göteborg

Nu har det gått lite mer än en vecka sedan jag och Emma körde Photoshoot inne i Göteborg. Det är med andra ord hög tid att jag visar upp ett axplock av de foton jag tog. Känslan jag ville förmedla var Puls, Kraft, Business, Fashion. Ursäkta min språkliga dans mellan engelska och svenska, men vissa ord tycker jag blir bättre på engelska! Jag ville helt enkelt illustrera ett kvinnligt affärsmannaskap kan man säga, i pulsen i en storstad. 

Ljuset varierade väldigt mycket denna eftermiddag i slutet av augusti, men det tycker jag gav många spännande skiftningar, så det gjorde mig inget alls. Jag använde mig enbart av naturligt ljus. Min kärlek till motljusfotografier har inte blivit svagare, så även denna gång blev det mycket motljusfotografier!

Nu låter jag fotona nedan tala för sig själva 🙂

 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

Upprörd, lättad och glad

Upprörd

Idag åkte jag hemåt lite tidigare än jag brukar, och hämtade barnen. Oftast är jag den som lämnar bara, så det är lite extra mysigt att hämta någon gång ibland. Vi promenerade hem, och Isac berättade om något som hade hänt på fritids idag, som både gav mig ont i magen samt gjorde mig arg. Isac var inte inblandad, vilket såklart var en lättnad, men jag blir fortfarande upprörd när jag tänker på det. Något som kanske varit menat som ett skämt, men som absolut inte tas emot som ett sådant. Jag har funderat mycket på vad som driver barn att göra vissa saker. En sak är säker, och det är att det aldrig är okej att kränka eller mobba ett annat barn. Jag arbetar stenhårt med att lära mina barn sunda värderingar, och att alla barn förtjänar ett fint bemötande.

 

Lättad

Igår var jag på ett inbokat besök hos läkaren för att göra en hälsokontroll. Jag var lite nervös innan måste jag erkänna, vet inte varför! Men det gick superbra, och det förstod jag att det skulle göra precis när jag kom innanför dörrarna i min läkares mottagningsrum. Vilken grym läkare. Blodtrycket var bra, och så även hjärtslag och andning. Det blev massor med prov tagna också, vilka jag får svar nästa vecka. Gick därifrån med en känsla av lättnad. 

 

Glad

När jag väl kom till jobbet under gårdagen, efter ett par dagar borta samt läkarbesöket, blev jag både rörd och glad. Mina medarbetare hade ordnat mig en liten skattjakt, och skatten var en liten fin påse godis med en ännu finare text. Då känner jag verkligen att jag gör ett bra jobb som teamledare.

 

Hemma igen efter två dagar i Solna

Borta bra men hemma bäst

Nu är ordningen äntligen återställd, och jag befinner mig på hemmaplan igen. Borta bra men hemma bäst stämmer verkligen! Denna gång har jag haft en väldig hemlängtan, igår kväll var värst. Så tyst och eländigt på hotellrummet, så ensamt när jag skulle sova. 

Men, bortsett från hemlängtan, har det varit två inspirerande dagar fulla med insikter. Jag har lärt mig coacha och leda utifrån min DISC-profil, och med hänsyn till mina medarbetares profil. Teori varvat med praktiska övningar, mycket skratt, hög igenkänning och aha-upplevelser! Längtar efter att få börja coacha med utgångspunkt på det jag lärt mig, och att få leda med alla mina nya redskap. 

 

Shopping på Disney Store

Det blev även en liten vända i Mall of Scandinavia igår. Jag var helt slut i rutan så det blev inte stora varvet, men ett besök på Disney Store fick högsta prioritet. Barnen var vakna när jag kom hem förut, och de blev glada för sina presenter. Det köpcentrat är verkligen något alldeles extra! Tur man inte bor i Solna 😉

Måste även nämna att hotellet jag bodde var helt fantastiskt! Det enda som jag inte var helt nöjd med var frukostbuffén, men resten var top notch. Italiensk stil, häftig inredning och stor takterass. I entrén stod en Fiat 500. Hur coolt som helst.

 

Mitt hotellrum.

Man kunde köpa lite smått och gott, bland annat olivolja.

Klassisk Italiensk bil!

Nu är hon i farten igen…. Tack vare en tidning!

Jag råkade se en annons i en tidning

Tidigare i veckan bläddrade jag igenom en av våra lokala tidningar. Illa, illa! Ett helt uppslag berättade för mig att Jordnära har fått in massa nya blommor, och att de säljer ut sina perenner. Ja, det fick ju bli ett besök idag.

Jag läste någonstans att ett smart sätt att slippa rensa så mycket ogräs är att plantera tätt i sina rabatter. Det funkar definitivt om man som jag har en så kallad mormorsrabatt, med många blommor i olika färger och former. Jag behövde med andra ord köpa lite fler blommor att plantera. Tror jag kom ifrån affären med 8 nya perenner. Det blev bland annat höstaster, solhatt och liten blåklocka. Jag älskar Jordnäras blomsteravdelning! Det enda jag skulle vilja är att de tar hand om sina perenner lite bättre. Under hela sommaren har många sorter sett ledsna ut. Jag blir inte så sugen på att handla skruttiga blommor! Men hur som helst, idag hittade jag en massa fina blommor! 

 

Mina nya kompisar.

 

Bilen full med härligheter.

 

Ljusslinga till lekstugan

Vi brummade därefter vidare till Vimpeln, där jag gick in på Clas Ohlson och köpte en solenergislinga till lekstugan. Nu samlar jag mod för att sätta upp den med vår häftpistol. Jag försöker delegera uppgiften till maken, men han propsar på att jag ska våga sätta upp den själv. Läskigt… Lite rädd att jag inte ska få till det så bra. När det väl blir gjort är jag i alla fall säker på att det kommer bli helmysigt! Det blir pricken över i:et på lekstugan.