blogg

Ledarskap

Självledarskap – en riktig inspirationsboost!

De 7 goda vanorna

Här kommer ett genuint boktips från mig. Jag fick boken hem i brevlådan i början av veckan, och har redan hunnit läsa ungefär en tredjedel av boken. Så bra är den! Den handlar om hur du blir en bättre ledare, en bättre människa – ett bättre jag helt enkelt! Den handlar om hur du ändrar ditt tankesätt för att bli av med energitjuvar i din vardag. Den handlar om hur du som ledare kan tänka och agera för att få en verksamhet att blomstra, och dina medarbetare att göra detsamma. Men mest av allt handlar den om självledarskap. Hur du leder dig själv.

 

Aha-upplevelser

Jag har redan hunnit få hur många Aha-upplevelser som helst, och då har jag inte ens läst ut boken än. Jag kommer att läsa den från pärm till pärm, och sedan kommer jag att läsa ett kapitel i taget mer noggrant. Då kommer jag även att göra de övningar som finns i slutet av varje kapitel som handlar om de 7 goda vanorna. Boken skrevs för över 25 år sen, men är fortfarande i allra högsta grad aktuell. Jag kan varmt rekommendera den till dig som vill få inspiration i ditt ledarskap, vare sig du är ledare, egenföretagare, eller bara vill leda dig själv.

Såhär skriver Adlibris, där jag köpte boken, om den:

“Stephen R. Covey var en amerikansk föreläsare, affärsman och författare. Hans mest populära bok är De 7 goda vanorna. I boken får man ta del av principer och synsätt för självledarskap som går betydligt djupare än i de vanliga ledarskapsböckerna. De 7 goda vanorna täcker in de viktigaste och mest angelägna aspekterna av livet; hur vi vill vara som människor och hur vi vill leva vårt liv på allra bästa sätt, utifrån våra egna förutsättningar. De 7 goda vanorna har gett generationer av läsare gett nycklarna till hållbart och meningsfullt liv.”

 

En bra investering.

Kommentera
Foto och Grafisk design

Längtan

Snabbspola tiden

Ja, det hade varit lite fint om man kunde trycka på en knapp, som gjorde så att tiden gick snabbare! Men så fungerar det som bekant icke. I väntan på vår och sommar får jag titta på foton från förra året. På ett sätt känns det dessutom härligt att ha dessa två årstider framför sig.

 

Kommentera
Ledarskap

Hur blir man mer driven?

Ja, hur blir man egentligen mer driven?

Jag får ofta höra att jag är en driven person. Detta är också en egenskap som efterfrågas i många jobbannonser. Men hur gör man för att bli en driven person?

 

Det här är mitt recept!

Ta initiativ – Vänta inte på andra ska fråga dig. Om det är något du vill göra, som till exempel ha ett visst uppdrag på jobbet, förekom och fråga den som är ansvarig om du kan få det, eller visa ditt intresse för det. Detta har lett mig till flera intressanta roller i mitt yrkesliv. Om du tar initiativ visar du att du vill, och att du vet vad du vill.

Våga gå utanför din bekvämlighetszon – Vissa saker som man vill göra kan samtidigt kännas väldigt läskiga att ta sig an. Men genom att våga gå utanför den bekväma boxen växer du som människa. Det är svårt att växa om man aldrig tar sig an okänd mark tänker jag. Tänk vilka möjligheter det kan ge när du utmanar dig själv, och vad mycket du kan lära dig!

Ha ambitioner – Fundera ut vad du vill göra, och gå för det. Bestäm dig, och sätt sedan mål och börja göra upp en plan för det du vill åstadkomma.

Var aktiv, inte passiv – Ha mycket energi, och visa att du vill. Nu menar jag inte att du börjar vara som en uppskruvad duracellkanin, men om du har mycket energi och utstrålar positivitet så märks du.

Ta ledningen över det du vill åstadkomma – Ett självledarskap föder ett inre driv.

Var envis – Ge inte upp när det blir uppförsbacke. Det kommer att vända igen!

 

 

 

 

Kommentera
Funderingar

Målen för 2017 -vilka nådde jag?

Hur gick det med målen förra året?

 • Utvecklas ännu mer karriärmässigt – Ja, check på den! Utvecklades enormt mycket under 2017, och lärde mig mycket om ledarskap.
 • Köpa ny utrustning inom fotograferingen – nytt kamerahus eller nytt objektiv. Allrahelst nytt kamerahus! – Nej, det gjorde jag inte. Prioriterade annat. Ett nytt kamerahus är en ganska stor ekonomisk post eftersom jag är ute efter ett fullformatshus. 
 • Röra på mig mer, och involvera barnen i motionen. Mer promenader, eller något hemmavid – I perioder, definitivt. Men jag är mer aktiv vår och sommar. Framförallt vintertid blir jag en soffpotatis. Men övriga årstider är vi mycket ute och går i skogen till exempel.
 • Fortsätta dra ner på sockerkonsumtionen – I perioder ja, och sedan föll jag tillbaka. Men det här året har börjat väldigt bra på den fronten.
 • Baka eget fröknäcke – Nej, det blev inte av. 
 • Gå mer till frisören, minst tre gånger nästa år – Blev inte tre gånger, utan bara två. För snål när det gäller mig själv. 
 • Lära mig mer om SEO – Ja, detta mål nådde jag med bravur.
 • Göra om bloggen tekniskt, och byta från subdomän till katalog – Japp, check på den med. 
 • Göra fler roliga fotograferingar – Definitivt ett mål jag nådde.
 • Mer fina foton på bloggen, och mindre mobilbilder – Detta nådde jag också. 
 • Åka till Stockholm och fotografera i Kungsträdgården när körsbärsträden blommar – Detta blev inte av. Men vill fortfarande göra det, blir så vackra foton!
 • Ta med hela familjen till någon av landets älgparker. Jag är så fascinerad av älgar just nu! – Detta pratade vi mycket om, men sen blev det inte så. Jag fick inte tummen ur och styrde upp just detta.

Jag är på det stora hela mycket nöjd. Visst, jag nådde inte alla mål. Men mål kan revideras längs vägen, det är min fasta ståndpunkt. Jag får inte heller glömma av att en del av dessa mål även inbegrep resten av familjen, och att det kan påverka. Även om jag vill en viss sak, så kanske det inte klaffar med resten av familjens önskemål.

Här är årets mål. Jobbar redan aktivt med flera av punkterna.

Kommentera
Foto och Grafisk design Isac Oliver

Barnens vinterfest

Vinterfest för barnen

Idag var det återigen dags för Barnens Vinterfest på makens jobb. Mat, dryck, trolleriföreställning med Ason Bson Cson, show med Allgot och Villgot och mycket mer blev det för barnen! Himla trevligt även för en annan som är vuxen. Förra året såg det ut såhär.

Klockan elva imorse var vi på plats. Barnen var supertaggade, och började precis som förra året med att fiska i fiskdammen. Detta året kom en trollstav och ett trollerikit på kroken. Väldigt uppskattat av barnen. Vi begav oss efter det för att äta lite panpizza. Förra året hade de dukat upp en stor godisbuffé, detta året var det istället fruktbuffé. Godis fick alla barn i påse på väg ut.

Allgot och Villgot, som för övrigt både jag och mannen såg när vi var små, var först ut att börja med sin show. Lite häftigt ändå, att de fortfarande är ute och uppträder. Isac fick ansiktsmålning, och valde att bli sminkad till katt. Vi var också och målade en stund. Sist ut på scenen var Den glade trollkarlen. Som sagt, verkligen uppskattat av barnen att få gå på denna vinterfest. De var så glada idag. Lite bilder bjuder jag givetvis på här nedan!

 

 

Kommentera
Ledarskap

Nytt år, nya möjligheter!

Vad vill du göra med ditt nya år?

Jag älskar inte januari som månad, men jag älskar att det är första månaden på året. Visst kan man göra förändring och förbättring under precis alla dagar under ett år, men januari känns ändå som en nystart. Ett ypperligt tillfälle att se över sin situation, och var man vill hamna. Jag brukar alltid göra en typ av bokslut när ett år har gått också, som till exempel min årskrönika. Gör en på jobbet också för att summera året som gått. Det här året har jag mycket spännande på gång, och jag har en stark känsla av att det blir en vår med mycket utveckling. Om inte annat, ett år med samma grej. Jag har planer!

 

Nya böcker på gång

Igår fick jag ett sug efter ny inspiration och kunskap, och klickade därför hem två nya böcker. Även om jag i skrivande stund inte arbetar som ledare på heltid (gör fortfarande vissa ledaruppdrag), så vill jag fortfarande förkovra mig i ledarskapsrelaterade frågor. Jag vill dessutom upprätthålla min kompetens inom området, eftersom jag har som ambition att jobba som ledare igen asap. Dessa böcker blev det den här gången, en om feedback och en om självledarskap. Längtar efter att få hem dem i brevlådan och börja läsa! Jag, en av böckerna, i soffan med min läslampa tänd och en filt över benen. Gärna en kopp kaffe, te eller ett glas vin till. Som sagt, längtar!

 

Kommentera
Foto och Grafisk design

Mina favoritfoton 2017 – månad för månad

Det här var inga lätt val

Kände för att utmana mig själv, och har därför valt ut ett favoritfoto för varje månad som gick förra året. Det var sannerligen inte lätt, och jag insåg också hur mycket jag faktiskt fotograferat varje månad, både naturfoton och porträttfoton. Jag hade kunnat visa tio foton eller mer för varje månad. Men här kommer de, mina favoriter om jag måste välja ett per månad. Jag kommer också att motivera mitt val.

 

Mina tolv favoriter under året

 

Januari: Det här äppleträdet fotograferade jag i början av januari förra året. Det stod på grannens tomt, men några grenar hängde över på vår sida. Jag tyckte att solljuset skapade ett fantastiskt motljusglitter. Tyvärr sågades trädet ner senare under året.

 

 

Februari: I februari mötte jag upp Therese och Lex för en fotografering ute vid Nääs. Det här fotot är min favorit den månaden. Jag tycker om Lex skratt, och att jag lyckats fånga en intimitet i stunden mellan mor och son.

 

 

Mars: Äntligen vårmånad! Det började spira i rabatterna av blommor jag planterat hösten innan. Jag gillar verkligen det här fotot, och att jag kommit så nära. Jag älskar överlag att fotografera just blommor.

 

 

 

April: Det här fotot är resultatet av lek med fönsterljus och en kopparkruka. Min trädgård hade formligen exploderat av olika sorters blommor, bland annat vitsippor. Jag plockade in några, som jag satte i små vaser. Det här fotot gillar jag för dess konstnärlighet.

 

 

 

Maj: Blommor var det, ja. Efter en lång kamp mot rådjurens kärlek till mina tulpaner, fick jag äntligen se mig som vinnare i kampen. Denna ljuvliga tulpan hade tittat fram, och den var extra ljuvliga efter ett vårregn en kväll. Jag ville fånga regndropparna, och det jobbet blev jag nöjd med.

 

 

 

Juni: Jag tog med Oliver ut på en promenad i maj, det var sommarvärme, och vi njöt. Maskrosorna började vissna, och jag bad Oliver blåsa ut en. Det blev ett häftigt foto.

 

 

 

Juli: Semestern inleddes med strålande sol, och en tur ner till stranden en kväll. Där fångade jag ett vackert kort på min äldsta son. Han var så nöjd över att få sitta och dingla med benen i vattnet. Har fångat ett så äkta ögonblick.

 

 

Augusti: Jag mötte upp Emma en dag i slutet av augusti. Jag hade fått en idé jag inte kunde släppa, en fotografering inne i centrala Göteborg, där jag ville fånga en känsla av chic möter business. Emma ville gärna ställa upp som min modell, och det blev över förväntan! Jag är så nöjd med eftermiddagsljuset, stilen på fotona, och Emmas insats.

 

 

 

September: Nu hade hösten kommit, och jag tog med mig barnen för att fånga dem på fina foton. Samtidigt kunde de leka av sig. Jag tycker mycket om det här motljusfotot för att det blev så lekfullt. Blir glad när jag ser det.

 

 

 

 

Oktober: Även denna gång var jag och barnen ute på promenad, men i skogen bakom huset denna gång. Vi hittade ett magiskt fotoställe, solen var med oss och började gå ner. Det jag gillar är det mjuka eftermiddagsljuset, glittret i Olivers ögon och granarnas vackra och gröna färg i bakgrunden.

 

 

November: Ännu en idé jag inte kunde släppa kom till mig, och Therese kom hem till mig för att jag skulle kunna göra en gravidfotografering i skogen med henne. Jag gillar solen som går ner bakom träden, de dova färgerna, och glansen i Thereses ögon. Himla fint att fota i skogen tycker jag, under alla månader.

 

 

 

 

December: Det här fotot tycker jag rätt och är slätt är stämningsfullt. Snö, ljusslinga och jul på gång.

 

 

Kommentera
Foto och Grafisk design

Promenad i skogen – fotografier och klantighet

Drömmer om att bygga ett hus vid skogen

Jag verkligen älskar skogen. Om jag någon gång får uppfylla en av mina stora drömmar, att bygga eget hus, vill jag att det ska gränsa till skogen. Det finns inget bättre än att vakna en tidig vårdag, och höra fåglarna sjunga för glatta livet. Som vi bor nu är det nästintill perfekt, bortsett från att vi har en väg mellan tomten och skogen. Men någon gång hoppas jag ha den precis intill tomten.

 

Hej och hå

Apropå skogen, idag har vi varit på promenad i skogen jag och barnen. Det var helt galet halt efter massor med regn de senaste dagarna. Så halt att denna mamma tappade fotfästet. Hej och hå, hann inte ens försöka fånga upp mig, innan jag satt på ändan i en väldigt blöt pöl med vatten och löv. Skyller på skorna, och på att jag höll på med kameran samtidigt som jag gick. Men det var, trots min klantighet, en underbar stund i skogen. Jag tog fina foton på kidsen, och Isac tog fina bilder på mig och Oliver. När vi kom hem igen fick vi sällskap av Isacs klasskompis, som var här och lekte under några timmar.

Nu låter jag våra fina foton tala för sig själva. Såhär såg det ut när vi var i skogen i våras, jag och Oliver.

 

Kommentera
Foto och Grafisk design

Årets första dag, hej 2018!

2018 – nytt år, nya möjligheter

Visst är det väl så man brukar säga? Känns upplyftande och kul! Och faktiskt en liten smula sorgligt, hade en sådan känsla i kroppen när jag vaknade. 2017 kommer aldrig mer tillbaka. Men minnena finns ju alltid kvar. Dubbel känsla det där.

Nyårsafton

Vi satte punkt för 2017 på ungefär samma sätt som vi välkomnar 2018, hemma och i lugnets tecken.

Igår började vi med att ta sovmorgon, hej jullovslunk, och åkte därefter in till Alingsås för att handla till vår nyårsmiddag. Det var bara vi fyra som firade, och vi hade en väldigt mysig kväll tillsammans. Först åkte vi till Lerum för att se på vackra fyrverkerier. Direkt efter det åkte vi hem igen och började göra vår nyårsmeny. Vi skippade dock att göra förrätt. Huvudrätten blev helt magiskt god. Vi hittade ett recept i en gammal kokbok som vi blev sugna på att testa, nötfilé på potatisbädd. Oxfilé, tunt skuren ugnsbakad potatis, och slutligen vitlökssmör som fick smälta på köttet som åkte in med potatisen i ugnen de sista minuterna. Till det kokte vi broccoli. Efterrätten blev en tårta som vi gjorde mest för barnens skull. Den innehöll bland annat chokladpudding.

Efter middagen parkerade vi oss i soffan, och spelade bingolotto. Vi vann två nya lotter under uppesittarkvällen, så det var lika bra att spela när vi ändå var hemma liksom. Isac ville så gärna hålla sig vaken till efter tolvslaget, men han var så trött när klockan närmade sig halv elva, så det gick inte. Oliver somnade halv tio. Själv somnade jag i soffan runt elva, gick inte att stå emot för mig heller. Men maken väckte mig fem i tolv, och så skålade vi in det nya året i cider samt pussade in det nya året.

Nyårsdagen

Idag har vi bara slappat hemma. Vi har lekt, tittat på film och bara varit. Hade tänkt ta en promenad i skogen och fotografera lite, men det har regnat sedan förmiddagen idag, så jag sparar den idén till en dag med bättre väder. Jag är nämligen ledig resten av veckan nu. Skakade fram ett foto jag tog i januari 2016 ur mina gömmor, då det hade kommit en hel massa snö. Jag är egentligen inget jättefan av snö, men om jag ska välja mellan snö och detta eviga regnande när det är vinter, då väljer jag snö! Dels för barnens skull, men också för att jag längtar efter att fota när det är snö och sol.

 

Fotot taget 2016. Kanske kan 2018 också bjuda på en sådan vacker vinterdag?

Kommentera
Årskrönika

Årskrönika 2017

Året som gått – 2017

Nu är det dags att summera året som gått. Igen. Ja, så känns det verkligen för mig i år. Väldigt många jag pratat med håller med mig om att det här året gått i rasande fart. Jag funderar på hur det kommer sig att det känns så just i år. Har inte ännu kommit fram till varför. Men för mig har det i alla fall hänt en del del.

Vad kan man säga om 2017? Otroligt utvecklande år. Karriärmässigt tog jag ett jättekliv, och även privat gjorde jag en hel del utvecklande. Framförallt som fotograf. Vi har gjort mycket roligt som familj också, och fixat mycket hemma i vår trädgård. Jag har umgåtts med många fina människor. Utmaningen för mig har varit att hinna med att göra allt jag vill utan att bli totalt utmattad, och med vetskapen om att jag behöver prioritera familjen först i många lägen. Jag har fått stanna upp och andas. Prioritering har fått vara ledordet.

 

Vinter

Vi inledde med att gå på event med godisbuffé och trollkarl på makens jobb. Det blev mycket vab under både januari och februari,och jag hamnade i en för mig typisk vintersvacka. Fick frågan om att lånas ut som ledare, och tackade med glädje ja. Ett karriärmål som nåddes för mig. Jag fotade med Tess vid Nääs fabriker, även jag hamnade framför kameran. Samma dag var vi på första biobesöket med båda barnen. Samma månad fotade jag Emma och barnen i Trädgårdsföreningen.

 

 

 

Vår

Jag var väldigt lycklig över blommorna som kom upp i mina rabatter. Jag var också arg på rådjuren som var och krafsade och åt i mina rabatter. Lyckligtvis tog sig alla blommor som marodörerna varit på. Jag var också på ett lyxigt bloggevent. Vi fick pallkragar, och köpte flera hundra liter jord till dessa. Odlade grönsaker, och blommor. Jag och barnen firade påsk på slätten, och fick besök av inte mindre än två påskharar. När vi kom hem kom påskharen en gång till hos farmor och farfar. Vi fixade första grillningen för året. Oliver fyllde fyra, och firades under två helger med kalasfint väder. Jag var i Stockholm med jobbet. Jag påbörjade också coachutbildningen. Det var riktig sommarvärme i maj, och vi njöt i trädgården. Vi blev dessutom utvalda som testpiloter för gräsklipparen från Ryobi.

 

 

 

Sommar

Vi träffade Tumlaren Happy på Stena Line, en härlig dag med magiskt väder i Danmark. Jag höll i en Foto-workshop i Botaniska. Fick njuta av prunkande rabatter till min stora glädje. Jag och maken var tillsammans med vänner och såg Coldplay, en helt magisk spelning under klar himmel. Vi hade en välförtjänt semester – under vilken vi bland annat besökte Anten och Gräfsnäs, jag och barnen var hos mormor och morfar, och vi besökte även Liseberg. Simskola för Isac fick avsluta semestern. Isac fyllde 7 år i augusti, och började kort därefter i första klass. Jag gjorde en fantastisk Photoshoot med Emma, Business Chic.

 

 

 

Höst

Mycket roliga fotograferingar blev det under året. Även ännu en ute vid Nääs igen. Gjorde också en gravidfotografering i skogen och vid sjön med fina Tess. Blev bjuden på Powerkväll  av Thaimorsan. Gjorde loggan till min hemsida. Var ute i skogen med barnen, något som vi alla tre älskar att göra, och har gjort löpande under året. Fick mitt efterlängtade diplom för coachningskursen. Vi badade i utomhusjacuzzi hos barnens farmor och farfar. Jag och barnen firade också Halloween på Liseberg för första gången, tillsammans med barnens mormor. Gjorde min första coachning utanför jobbet. Slutligen var jag även i Canada, och upplevde den häftigaste dagen vid Niagara falls. Allra häftigast var Helikopterturen över Niagara falls, där vi flög över både Canada och Usa. Man kan verkligen säga att vi fick se Niagara falls från alla vinklar. Ovanifrån, från en båt, underifrån i tunnlar och från en hög höjd på den restaurang där vi åt lunch. Otroligt vackra vyer.

 

 

December

Fick en lucka i Johannas julkalender, vilken ära! Fick också ett mycket tråkigt besked, och kommer på grund av omorganisation från och med januari inte längre vara utlånad som teamledare för ett team. Planen var att få ta över teamet som fast ledare. Fått otroligt mycket positiv feedback för mitt ledarskap, och vet att det är det jag ska jobba med! Därför är, som jag redan nämnt, mitt översta mål här väldigt viktigt för mig. Vi hjälpte även svägerskan och svågern att flytta närmre oss. Firade en härlig jul med mycket god mat och i fina familjemedlemmars och släktingars sällskap.

 

 

 

2018 – vad kommer att hända?

Jag ser fram emot 2018 och vad det nya året har att erbjuda. Jag kommer att fortsätta vara lika driven som 2017. Jag kommer att tänka ännu mer på min hälsa, jag kommer att ge mina barn massor med kvalitetstid, men även fortsätta göra saker för mig själv som jag tycker om. Vi har pratat om att göra mer saker i familjen. Mer vara ute i naturen och med varandra som sällskap. Jag ska dessutom försöka få lite mer egentid med min man. Jag kommer också att nå mitt karriärmål. Sist men inte minst planerar vi en resa till Italien, som jag verkligen hoppas blir av i år. 2018 kommer att bli ett bra år!

 

Gott nytt år!

 

2017 års:

Bästa köp: Våra robotdammsugare och den här boken
Bästa dag: Den där dagen i februari, då jag fick frågan om jag ville anta en ny roll på jobbet, ledarrollen. Detta ledde också till att mina vägar korsades med en fantastisk ny kollega, som också kom att bli en vän.
Prestation: Alla saker jag gjort för att utvecklas i min ledarroll. Alla resultat jag varit med och drivit fram på jobbet.
Underbaraste varelse: Min man, som jag i mars nästa år hängt ihop med i hela elva år.
Bakslag: Det faktum att jag på grund av omorganisation just nu inte har möjlighet att fortsätta som teamledare.
Saknad: Andreas, precis som alla andra år. Barnen tycker mycket om att prata om honom, vilket gör att minnena av honom förstärks. Det tycker jag om.
Tuffaste upplevelse: Helikopterturen över Niagara falls. Vilken otrolig upplevelse! Hela dagen var en enda stor upplevelse.
Tack: Går till alla som ger mig så mycket positiv och utvecklande feedback.
Kärlek: Familjen.

Kommentera