blogg

Okategoriserade

Ny favoritlåt och gråtfilm

En gråtfilm

Igår när kidsen hade somnat, och mannen spelade datorspel, passade jag på att se en film som bara jag ville se. En drama. Här hemma är jag ensam om att vilja kolla på den typen av filmer kan man väl säga 😉 Det visade sig vara en väldigt fin och tänkvärd film. Flera gånger blev jag helt gråtfärdig, och mot slutet rann tårarna nedför kinderna. En sak är säker, man vet aldrig i vilken riktning livet ska ta. Många gånger blir det okej ändå, även om det inte blev som man hade önskat. Livet är dessutom hemskt svårt ibland! Relationerna med människorna i vår närhet är viktiga. Och att ha någon som lyssnar. Filmen jag såg heter Our souls at night.  En annan gråtfilm jag sett om flera gånger är Losing Isiah. Har du sett någon riktig gråtfilm nyligen?

 

Jag gillar Johnny Cash

Jag fastnade dessutom för den sista låten i filmen, låten nedan. Innan jag hade kollat upp vad den hette, och vilka som sjöng, så tyckte jag mig höra en bekant röst. Och visst var det Johnny Cash som var en av dem. 

 

 

Kommentera
Isac Oliver

Skönt att vara ledig idag!

Kaos i stan men lugnt hemma

Ledig fredag för mig idag. Himla skönt med tanke på att det är kaos inne i stan. Igår jobbade jag hemifrån för att säkert veta att barnen skulle kunna hämtas i tid, då maken befann sig mitt i smeten på konferens.

Isac har varit i skolan idag som vanligt, men jag och Oliver fick en förmiddag ihop innan vi gick för att hämta Isac. Jag har hunnit göra en hel del saker idag, betat av på min lista över saker att göra. Bland annat har jag beställt årets julkort samt två julklappar, fixat julbelysning ute (tjuvstartar med några av uteslingorna), bakat grötbullar och städat lite. Utöver det fick vi också besök av Olivers bästis med pappa ett par timmar under eftermiddagen.

 

Redo för jul

Nu börjar jag längta efter julen. Allt ljus, alla goda dofter, julmusik, julpynt. Med tanke på hur ruskigt fort veckorna går, så är det snart dags igen. Detta är väl en åldersrelaterad sak att säga, men det här året har gått väldigt, väldigt fort. Nästan så det känns läskigt. Det här året har varit ett händelserikt år. Ska bli roligt att skriva årskrönikan som jag publicerar på nyårsafton varje år. 

 

En riktig höjdaraktivitet som jag och barnen gjorde förra julen. De har redan börjat prata om att göra samma sak i år.

 

Vår fina gran! 

 

En liten ängel köpt på Harrods i London.

Kommentera
Foto och Grafisk design

När vi skapade magi – fotografering del 2

 

Therese vid sjön

När vi hade fotograferat klart i skogen i lördags, beslutade vi oss också för att åka ner och fota lite vid sjön innan solen gick ner. Solen bråkade lite med oss, och höll sig bakom molnen först. Vi kom överens om att vi skulle vänta ut den lite, och vips ville den kika fram mellan molnen. 

Nu låter jag fotona tala för sig själva. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera
Okategoriserade

Så undviker du konflikter när du kommunicerar via skrift

Kommunikation

Vad är kommunikation? Jag vill gärna belysa det innan jag kommer in på essensen av att kommunicera via skrift. Kommunikation brukar beskrivas såhär –  “Kommunikation är ett utbyte av tankar och idéer mellan människor för att uppnå en förståelse.” Ordet kommunikation kommer från det latinska språket, och betyder ömsesidigt utbyte.

När vi talar med varann via det skrivna ordet blir det lätt missförstånd. De ord vi väljer sätter många gånger tonen för hela samtalet, och kan dessutom leda till onödiga konflikter. Vi kan inte som vi gör när vi kommunicerar muntligt använda tonen i rösten. Det är svårare att kommunicera via skrift, men det går att träna sig till att bli en mästare! 

 

Bli en mästare på att kommunicera skriftligt och undvik onödiga konflikter

Här kommer några av mina bästa tips på hur du undviker att hamna i konflikter samt skapa nöjda medmänniskor eller kunder.

 

 • Använd ordet ju med varsamhet. Tänk på i vilket sammanhang du använder det, och hur det kan tolkas av mottagaren. I väldigt många fall kan ordet ju uppfattas som om att du vet bättre än mottagaren, eller att du har tolkningsföreträde. Exempel på det är: “Det vet du ju.”, eller “Det är ju inte som om att regnväder är dåligt!” 

 

 • Bra att tänka på är att meningar i stil med “Som sagt så är staketet grönt“, eller “Som jag skrev tidigare så…” kan uppfattas som otrevliga. Dessa använder vi oftast när vi känner oss frustrerade över att mottagaren inte förstod det vi sagt tidigare i konversationen. Här kan det vara läge att försöka förklara på ett annat vis istället. Det är värdefullt att ha innebörden av kommunikation med sig här, och särskilt delen “för att uppnå en förståelse”. 

 

 • Positiv förstärkning! Det är aldrig fel att skriva tack, att en fråga är bra (“Bra att du frågar” till exempel), eller att berömma i största allmänhet. Det skapar en positiv ton.

 

 • Om vi  skriver hela ord eller meningar i versaler uppfattas det lätt som om att vi skriker. 

 

 • Är du osäker på vad personen du skriver med menar, dubbelkolla! Du kan till exempel skriva “Bara så jag förstått dig rätt, du menar att….?”

 

Hoppas att du kan ha nytta av mina tips, fråga gärna om det är något du funderar över!

 

 

Jag – före detta digital kommunikatör .

Foto: Therese Larsson / tessochlex

 

 

Kommentera
Ledarskap

Så blir du en bra ledare – kraften som kommer av att bli coachad

Att leda genom coachning

Jag har tidigare skrivit om hur hjärnan fungerar, och att vi motiveras av åtminstone en viss del autonomi. Får vi vara herre över oss själva även inom arbetslivet är vi mer motiverade att göra ett bra jobb, säger forskningen. Därför tror jag verkligen så mycket på coachningens kraft. Att bli coachad är att själv hitta lösningar och svar. Att coacha är att ge sin medarbetare en möjlighet att styra sin egen framtid. 

 

Coachfrågor

Att coacha handlar i stort sett enbart om att ställa frågor. Fråga, fråga, fråga.

Exempel på frågor att ställa under en coachning:

 

 • Tänk på ett ämne som du vill utvecklas inom. Formulera ett mål utefter det.

 

 • Hur vet du att du nått ditt mål?
 • Vad känner du när du nått ditt mål?
 • När du nått ditt mål, vad ger det dig då?
 • Hur ska du göra för att nå ditt mål?
 • Hur ska du komma ihåg att nå ditt mål?

Det finns en hel rad olika frågor att ställa, och förstås även olika typer av coachningar. Den röda tråden som löper genom dem alla, är att fråga. Genom att ställa olika typer av frågor, leder du personen du coachar till en insikt, ett beslut, ett val. Det finns två typer av frågor, öppna och stängda. Öppna frågor ger mer utförliga svar, stängda frågor kan till exempel vara frågor som ger svaret ja eller nej. Merparten av alla frågor under en coachning är öppna. 

 

Självledarskap

Det som jag tycker är så häftigt när jag coachar, är att jag genom att ställa olika frågor, styr en person mot något. En framtid, ett resultat, en lösning, en insikt. Jag säger inte åt en person vad denne ska göra, jag får personen att vilja göra det själv! Man kan säga att jag leder en person in på en väg, som personen i slutändan kommer att leda sig själv på. Som ledare kan jag naturligtvis även behöva styra målet, alternativt är målet redan satt i organisationen. Men vägen dit, styr personen i fråga själv över!

 

 

 

Kommentera
Foto och Grafisk design

The golden hour i Alingsås

Gravidfotografering – vi mötte The golden hour nere vid sjön

För ett tag sedan fick jag en idé, en idé som jag inte kunde släppa. Jag ville fotografera i skogen, när ljuset är som finast. Jag frågade Therese om hon ville komma hit ut och fotograferas, och det ville hon. När vi ändå var igång, så passade vi på att åka ner till sjön och fota också. Himla fint ljus, och tappra Therese stod barfota både i skog och på strand. Bjuder på ett litet smakprov idag, fler kommer imorgon!

Kan även passa på och tipsa om min hemsida, där det ligger uppe en hel del fina foton!

 

 

  

 

Kommentera
Okategoriserade

Förlåt mig!

Det har ekat…

Ja, förlåt för att jag inte publicerade ett nytt avsnitt i min serie om ledarskap, och förlåt för att här ekat tyst i nästan en vecka. I slutet på förrförra veckan fick jag en hemsk förkylning, som knockade mig lite. Den satte sig mest på luftrören, så jag har dragits med en jobbig hosta. En sån där rethosta, som varit mest ansträngande kvällar och nätter. Jag har med andra ord varit helt slut om kvällarna, och därför inte haft någon ork eller direkt inspiration till att blogga. I tisdags kände jag i alla fall hur det började vända, och nu är det bara lite hosta kvar. Skönt! 

 

Vad har hänt?

Bortsett från att jag jobbat, haft fokus på medarbetarsamtal denna vecka, så har jag även varit på bio. I onsdags var barnens farmor och farfar barnvakt åt våra barn, och hundvakt åt svägerskan och svågerns hund, medan vi fyra och min andra svägerska och svåger var och såg Thor – Ragnarök i Alingsås. 

Denna helg ska jag göra det i trädgården som jag egentligen hade tänkt göra förra. Men då orkade jag inte. Jag var helt slut, och vågade mig inte på något fysiskt. Söndag kväll fixade vi vår nya rabatt på baksidan, samt satte upp ännu en pallkrage. Då gjorde maken det mesta av det fysiska arbetet, jag bar några säckar bara. Men denna helg hoppas jag verkligen orka med mer. Denna helg bjuder även på en fotografering, som jag tror kommer bjuda på magiska foton. Berättar mer om det senare i helgen!

 

 

Kommentera
Foto och Grafisk design Isac

Jag och min kamera – går det i arv till min son?

Jag och kärleken till min kamera

Jag har fotograferat i många år nu. Köpte min första kamera 2008. Min första systemkamera ska tilläggas. Intresset tog fart ordentligt 2009, och när Isac föddes hade jag en naturlig modell i honom. Experimenterade en hel del när han var liten, och även när Oliver var liten. Hade mycket tid för det då, i alla fall i perioder. 2011 tog jag fotograferingen till en ny nivå, och köpte en fullformatskamera. Kärlek – vid första ögonkastet.

Varför älskar jag att fotografera? För mig handlar det om att skapa, jag tycker om att fånga ljuset. När jag efter en fotografering tar in mina foton i Lightroom, kan jag skapa ännu mer. Svårt att sätta ord på min kärlek, men det händer något i mig när jag tar den perfekta bilden, jag blir uppspelt och glad. Som en sann kreatör kan jag också känna mig besviken, när jag inte tycker att jag håller måttet. Jag är väldigt självkritisk när det kommer till mina foton. Det har jag förstått är väldigt typiskt för människor som arbetar kreativt, med att till exempel skriva, fotografera eller måla. 

 

Fotograf till son?

För Isac och Oliver är det naturligt att mamma springer runt med en kamera då och då, och de tycker om att titta på foton på sig själva. Det senaste året har Isac fått låna min kamera vid ett par tillfällen, och han har då mest fotat mig. Jag har fixat inställningarna. Varje gång har han lyckats sätta den perfekta kompositionen. Nu senast var när vi var ute och gick i skogen i onsdags. Möjligt att det varit lyckträffar, men det vore himla fint om han hade ärvt min kreativa ådra.

 

 

Här är jag, i all naturlig enkelhet!

 

Kommentera