blogg

Foto och Grafisk design

Sunny sunday

Plusgrader och sol lika med mycket energi

Jag närapå jublade när jag såg i min väderapp att det skulle bli strålande sol och plusgrader idag. Energin som kom med dagens sol var helt fantastisk. Dagen har känts lång, men på ett bra sätt. Jag har fått gjort mycket saker av värde, fått massor med kvalitetstid med familjen och även hunnit redigera nästan alla foton från gårdagen. Perfekt blandning av aktiviteter och återhämtning.

Jag satt ute i solen en lång stund och drack kaffe efter lunch, och har till och med fått färg. Jag och Oliver tog även en cykeltur runt kvarteret. Senaste veckan har han velat cykla, cykla och cykla. Summa summarum en härlig vårdag. Blir så glad när jag ser snön smälta undan mer för varje dag. 

 

Det här fotot tog jag i Trädgårdsföreningen igår. Det finns hopp om vår, sannerligen.

Kommentera
Foto och Grafisk design Personlig utveckling

Vackra Palmhuset – du gjorde mig inte besviken!

Bröllopsfotografering i Palmhuset

Ibland går det fort för mig att förverkliga mina planer. I förrgår skrev jag att jag ville fotografera i Palmhuset i år. Igår blev det av! Och det var precis så magiskt som jag trodde. Dit återvänder jag för att fotografera igen, det vet jag. 

Igår var jag nämligen inne i Göteborg för att jobba som fotograf, bröllopsfotograf närmare bestämt. Otroligt vacker och solig dag, men blåsig! Vi hade bestämt att vi skulle fotografera porträttfotona inne i Trädgårdsföreningen, och jag var där innan själva ceremonin för att reka. Gick in i behagligt varma Palmhuset för att kolla läget. Så fint ställe. Så det slutade med att vi körde hela fotograferingen där inne, till min stora glädje tyckte även brudparet att vi skulle göra det. 

 

Palm i Palmhuset.

 

Gör det du vill – du kan!

Okej, det här kommer att låta klyschigt. Men inte desto mindre sant. Du kan göra det du vill! Jag trodde först aldrig att jag skulle våga fotografera ett bröllop. Eller egentligen någon planerad och  bokad fotografering. Men, så bestämde jag mig för att jag skulle våga. Jag har nu flera bröllopsfotograferingar bakom mig, och även en del gravidfotograferingar. Jag har egentligen aldrig tvekat över att gå utanför min bekvämlighetszon. Om jag känt av både fjärilar i magen och prestationsångest, det har inte alltid varit superlätt. Men jag bestämde mig för att bekämpa dessa känslor. Detta gäller inte bara mitt fotograferande. Om den inre rösten säger – jag klarar inte detta, motarbeta den. Börja affirmera. Och, som jag alltid sa när jag var teamledare – Du kan inte misslyckas förrän du slutat försöka. 

 

 

Liten oas.

 

Retrospel och vin

Den fina dagen igår tog inte slut när jag kom hem. Igår kväll fick vi besök av Olivers faddrar, makens syster med sambo. Supertrevligt! Jag fick låna tre böcker om neurovetenskap av min svägerska, vi tog oss också ett glas vin och tjötade om trädgårdar, karriär och annat kul. Vi avslutade med att spela massa retrospel på tv:n. Barnen gick in för det med liv och lust och spelade de också. Kan säga att min spelnörd till man var mäkta stolt över det! 

 

 

Denna orkidé fångade mitt öga. 

Kommentera
Foto och Grafisk design

Platser jag vill fotografera på under våren och sommaren

Platser att fotografera på – några nya och en gammal favorit

Att jag älskar att fotografera har nog inte undgått någon. Min fotolust väcks framförallt under vår och sommar, mycket för att jag älskar att fotografera blommor. Det är då det händer! Ute i naturen alltså. Nu när ljuset dessutom har kommit tillbaka, börjar det klia i fingrarna. Jag vill ut och fotografera! 

Här är tre platser jag vill besöka under våren och sommaren. 

Palmhuset i Trädgårdsföreningen. Här har jag velat fotografera sen förra året, men det har inte blivit av. 

Jonsereds trädgårdar. Jag bodde i grannkommunen Lerum under många år, men det var först när jag flyttade till Alingsås kommun som jag fick kännedom om att det fanns ett grönområde i Jonsered, med fyra olika typer av trädgårdar, och en herrgård. Hit måste jag åka och fotografera när blommorna börjar slå ut.

Botaniska trädgården i Göteborg – en kär gammal favorit som jag alltid återkommer till. Det finns så många vackra platser i denna park. Här har jag gjort både bröllops-, gravid- och porträttfotograferingar. 

Sedan måste jag åka någonstans där körsbärsträden blommar vackert i vår också. Jag bara måste, det är så vackert. 

Kanske vill du följa med och modella för mig, eller fotografera tillsammans med mig? 

 

Några foton jag tagit som jag gillar

Här är några foton. Har visat alla tidigare, så inga nyheter. Merparten av dessa har jag tagit i Botaniska trädgården. Har du tips på andra fina ställen än de jag redan siktat in mig på, så är jag idel öra. 

 

Sara Glavin i Botaniska trädgården. Jag gillar det här fotot så mycket! 

 

En blomma i Lerum. 

 

Susana i Botaniska trädgården. 

 

Therese och Lex, även detta i Botaniska.

 

Vackra blommor som bodde i Botaniska trädgården.

Kommentera
Foto och Grafisk design Trädgård

Jag har skapat ett eget odlingsschema

Odlingsinspiration ledde mig till skapandet av ett odlingsschema

Barnens mormor och morfar köpte en bok till barnen, som kanske egentligen mest kommer läsas av mig. Den handlar om hela året ur ett odlingsperspektiv. Igår bläddrade jag igenom boken, och läste utvalda kapitel. Där stod massor med matnyttig information om både när och hur man kan odla, och även vad man kan göra för att undvika skadedjur. Mitt i läsningen om potatisodling kom den till mig, idén! Jag skulle skapa ett odlingsschema.

 

Ordning och reda

Vad fyller mitt odlingsschema för funktion? Jo, det hjälper mig att hålla reda på när jag ska odla, när jag ska gödsla och hur jag ska göra för att skydda plantorna så mycket som möjligt. Jag har skrivit upp alla grönsaker och rotfrukter vi kommer att odla, när de bör odlas, och vad man kan tänka på för att sköta plantorna under tiden. Vi har ingen skrivare hemma, så jag skrev och ritade för hand.

Förra året odlade vi på vinst och förlust, vi testade oss fram helt enkelt. Det blev väldigt bra. Vi odlade många olika sorter i samma pallkrage, och var noga med bra jord. Jorden blandade vi ut med ett par säckar bra gödseljord. Det här året kommer vi dels att odla sådant som gick bra förra året, men också testa nytt. Bland annat har vi köpt vitkål, som kommer kräva lite extra av oss. Då känns det skönt att ha ett schema som stöd. 

 

 

Kreativt skapande!

Kommentera
Ledarskap Personlig utveckling

Nyckeln till framgång – vad är det?

Kommunicera dig till framgång?

Har du tänkt på att nyckeln till framgång är kommunikation? Åtminstone om din framgång involverar andra människor. Jag kom att tänka på det häromdagen. Tänk på hur många gånger vi människor talar förbi varandra, över varandras huvud eller inte alls? Hur bra blir det då? Oftast inte så bra. Här vill jag påstå handlar det om att använda neuropsykologi, alltså kunskapen om hur hjärnan fungerar, och använda den för att kunna kommunicera bättre. Det handlar om att förstå hur andra fungerar, samt förstå hur vi själva fungerar. Det har hjälpt mig en hel del att ha den kunskapen.

Den där gången när någon går till verbal attack, men egentligen bara känner sig väldigt stressad av situationen. Hur kan jag då lugna genom min kommunikation? Eller, om jag som ledare anammar ‘Management by fear’, eller inte tar hänsyn till att mina medarbetare är människor, med hjärnor som också styrs av autonomi. Vad får jag för resultat av det? 

 

Exempel på varför vi behöver vässa vår kommunikation

Ett första exempel. När jag var teamledare brukade jag alltid skicka ut vad dagen skulle bjuda på för min del. Det gjorde jag för att alla skulle veta min agenda, och inte undra var jag höll hus när jag inte var där. Supersimpelt exempel, men ändå så viktigt. Man ska inte heller underskatta att småprata  eller att vara genuint intresserad av andra människor. Att bekräfta och använda sig av positiv förstärkning i sin kommunikation fungerar! Det mår vi alla bra av. När vi mår bra kan vi prestera.

Ett annat exempel. En konflikt. Varför uppstår den? Förmodligen för att vi brustit i vår kommunikation, eller inte kommit med konstruktiv och vettig feedback. Kanske har vi inte pratat alls, utan låtit våra förutfattade meningar växa till en konflikt. 

En bubblare – Släpp prestigen eller din rädsla för att verka dum, och fråga om det är något du inte vet eller förstår. Risken om du inte gör det är att du istället gör fel eller inte något alls. Vad är värst i slutändan? Detta är ett vanligt fenomen. Stolta är vi allihopa, eller något åt det hållet! 

Summa summarum. Kommunicera mera och kommunicera smart! Undvik härskarmetoder, ha med dig kunskaper om hur vår hjärna fungerar, red ut svårigheter innan de blir till konflikter, och släpp din prestige! Och glöm inte att allt detta kan vi träna upp, vi är inte alltid mästare från start. Snarare är vi nog rätt sällan det! 

 

 

Kommentera
Personlig utveckling

Såhär kan du få en bättre självkänsla

Viktig investering i dig själv

Självkänsla. Så viktigt. Precis som jag skrev i mitt förra inlägg om detta ämne – “Om du ska investera i något som handlar om dig själv, då är det helt klart din självkänsla. Det om något är värt din tid och energi.” Alldeles för många av oss går runt med dålig självkänsla, vilket kan förstöra mycket. Relationer för att nämna en sak. Dålig självkänsla kan också hindra dig från att nå din fulla potential. Med potential menar jag inte att du ska prestera på topp, utan att du ska få ut det du vill av ditt liv. Att ha en bra självkänsla handlar inte om att vara en prestationsprinsessa, utan om att du ska må bra i dig själv. Superviktigt.

 

Bra och dålig självkänsla – hur yttrar det sig?

En person som har en bra självkänsla tänker gott och vänligt om sin omgivning. Kan säga nej, och sätta gränser. En person med dålig självkänsla kan vara känslig för kritik och motgångar, vågar inte säga emot eller nej, och gör saker som inte egentligen känns okej. Pratar illa om andra, känner sig som en bluff. En person med dålig självkänsla kan också hävda sig, ha ett överdrivet ego och projicera sin oro och sina mindre bra egenskaper på andra. 

 

Få bättre självkänsla

Hur får man då en bättre självkänsla? Här handlar det om att ta kontrollen över sitt medvetande skulle jag vilja säga. Jag är ingen mästare, men här är vad jag har tagit med mig efter föreläsningar, samtal med kloka personer och given inspiration ur den här boken. Det här med självkänsla är ett intressant ämne, som jag lär mig mer om hela tiden. Det är också som jag nämnt några gånger tidigare färskvara, som behöver jobbas med i perioder i livet. Något som kan få självkänslan att få sig en törn är till exempel skeden i livet där du utsätts för långvarig stress.

Här är några konkreta råd / metoder som jag fastnat för och/eller testat själv. 

 

  • Tacksamhetslista. Skriv en lista över saker du är tacksam över. 
  • Stå framför spegeln varje morgon eller kväll och säg minst en bra sak om dig själv. Eller skriv ner tre bra saker om dig själv varje dag. 
  • Gå utanför din bekvämlighetszon. Gör det flera gånger, och känn hur du för varje gång växer och blir starkare i dig själv. 
  • Fake it ’til you make it! Även om det inte alls känns så – tänk att du kommer att klara av en viss sak. Tänk det om och om igen – och vips har hjärnan fattat galoppen!
  • Lev som du lär. Om du till exempel ser dig själv som, och vill vara en autentisk och äkta person, fuska och luras inte då. Det som händer om du går ifrån den du är och vill vara, är att din självkänsla börjar sippra. 
  • Tänk att du duger. Upprepa det om och om igen. Du är inte dina prestationer. 
  • Komponera en affirmation, som du upprepar för dig själv tre gånger varje dag. Det här har jag personligen testat i ungefär två veckor, och det funkar! Bara några dagar efter att jag hade börjat affirmera kände jag mig mycket starkare i mig själv. 

 

 

Arbetar du med din självkänsla?

Kommentera
Trädgård

Total lycka!

Lycka är att ha hela våren framför sig

Den här helgen har varit så skön. Inte nog med att det är mars, vilket får mig att känna mig så glad, det har varit mycket mildare väder också. Lycka! Mars är enligt kalendern en vårmånad, men det kan vara kallt i mars. Vi har inte haft några planer den här helgen, mer än att Isac var bjuden till en kompis igår eftermiddag. Medan han var där och åt middag och lekte, brummade vi andra iväg till Lerum och Partille för att göra ärenden. Sista stoppet blev Floda, där vi köpte med oss sushi hem. Oliver mumsade på pizza, men vågade faktiskt smaka på min sushi.

Vi bjöd hem makens syster med sambo på ett glas vin igår kväll också. Vi pratade bland annat om växthus, och vi har sett ett så fint som jag verkligen skulle vilja ha. Det är format som en glasboll kan man säga, fast det är tillverkat i plast. Ett sådant drömmer jag om att ha någon gång, och sitta och läsa i. Kanske får bli när vi köper ett hus med större tomt. 

Igår var det också tretton år sen vi fick säga hejdå till Andreas. Vi hedrade hans minne genom att dricka varsitt glas cola. Oliver drack en festis. 

 

 

Mannens sushi. Jag hann hugga in på min så inget foto där!

 

 

Börjat planera för årets sådd.

Idag är det istället Olivers tur att vara med en vän, och de är iväg på ett museum. Vi andra har även idag varit iväg. Vi var en sväng på både Jordnära och XL Bygg. Maken håller på med ett projekt, och behövde virke. På Jordnära köpte vi årets fröer. Isac valde ut en påse med solrosfrön, som han och Oliver ska få ansvara för. De ska få så och vattna sina egna solrosor. Utöver fröerna köpte vi kanter till pallkragarna som ska förhindra sniglar från att ta sig upp och ner i jorden. För mig var det total lycka att vandra runt inne på Jordnära och planera för vår- och sommarsäsongen. Jag känner mig så glad i själen.

Nästa gång vi besöker Jordnära lär det finnas växter och blommor i deras uterum. Då ska jag gå där och njuta, och säkert köpa med mig en och annan växt hem. Jag och Isac provade ut lite utemöbler idag också. Jag har funderingar på att ställa upp de två stolarna och det lilla brickbordet som står på uteplatsen på framsidan på balkongen istället. Skulle vilja ha något mer rejält där ute. Det är sol under morgon och förmiddag där, och jag tänker att jag vill kunna ge oss möjligheten att sitta där ute och fika. Vi hittade några fina och bekväma bänkar, men också några fina caféset. I April blir det lagom att fundera på ett inköp. 

Fåglarna kvittrade så fint för mig och Isac när vi kom hem förut. Vi gjorde lite varm choklad, och satte oss ute i slänten på baksidan. Alldeles stilla precis som det brukar vara, och fågelkvitter lite här och var. Ren avkoppling för mig.

 

 

Detta ska vi så och sätta i år. Även potatis blir det.

Kommentera
Okategoriserade

En D-person pratar med en C-person

D-person pratar med C-person

Jag vill gärna berätta om en händelse som utspelade sig hemma hos oss häromdagen. Jag har tidigare skrivit om att coacha med hjälp av DISC-metoden. En person som är hög i D är en person som är bra på att gå till handling, som gillar att styra och som vill se resultat. En person som är hög i C vill istället att saker ska hända efter noggrant övervägande, en väl utförd analys och med god kvalitet. Detaljer är viktiga för en person med högt i C, medan en D-person istället fokuserar på vad som behövs för att lösa ett problem. 

I söndags kväll när jag satt vid datorn surrade den plötsligt till, och stängdes av. Problemet här var bara att den inte gick att sätta på. Konsulterade datorproffset maken, som efter en stund kunde meddela att det var moderkortet som sagt tack och adjö. Inte roligt. Men vi kom att prata om olika lösningar, och hamnade också på ett sidospår, hur jag i framtiden skulle backa upp mina foton på ett bättre sätt. Följande konversation ägde rum.

Jag (D): “Vad skulle det kosta om jag köpte en större hårddisk till oss båda?” Notera frågeordet vad, som är typiskt för en D-person.
 
Han (C): “Jo, först skulle vi behöva göra såhär. Sedan skulle vi behöva köpa detta och detta. Den här lösningen skulle då hålla i ungefär tio år, men då skulle vi bara behöva byta hårddiskarna efter tio år. Vi skulle få 1 Tb lagringsutrymme. Sedan skulle vi behöva göra det här för att få en automatisk backup.”
 
Jag (D): “Okej, men vad skulle det kosta?” Slutade lyssna efter halva dragningen ungefär. 
 

Om att komplettera varann

Den här konversationen fick mig att börja fnissa i efterhand, och den är så typisk oss! Nu raljerar jag lite över oss båda, men faktum kvarstår. Jag går direkt på lösningen och vill veta vad jag eller vi behöver investera för att få det att hända.Ofta har jag redan bestämt mig för vad jag vill i det läget. Han tänker ut vad det kommer att ge oss att hitta lösningen i detalj, och vilka risker som finns.  I det ingår att göra en noggrann analys och jämföra olika alternativ. Man kan verkligen säga att vi kompletterar varandra!
 
 
 
 
Kommentera
Foto och Grafisk design

Sista lördagen i februari!

Hejdå februari

Sista lördagen i februari, och jag är inte den som gråter! Hej vår! Idag vaknade jag efter nästan 12 timmars sömn, råkade somna bredvid Isac igår kväll. Har hunnit med en del idag, och däremellan fått mycket återhämtning. Jag har röjt i min bokhylla, kört bil, fotat en nyutslagen orkidé, suttit ute i solen och lyssnat på musik, slängt skräp och tagit en härlig promenad i solen med ena svägerskan och hennes hund! Vi gick ner till sjön och tillbaka. Under tiden vi var ute och gick passade killarna på att baka muffins.

 

Nere vid sjön.

 

Liten blomma. 

 

Byta besvikelser mot framgångar!

Som sagt, jag är inte den som gråter över att februari lider mot sitt slut. Är så färdig med den här vintern, som i ärlighetens namn bjudit på många besvikelser. Nu taggar jag vår, trädgårdsarbete, och att vinterns besvikelser förhoppningsvis vänds till något bra på karriärfronten. Jag är ändå envis som synden (på ett bra sätt!), och inte den som ger upp för motgångar. Jag funderar på att börja med affirmationer för att känna mig mer positiv. Mer om det i mitt inlägg om självkänsla, som jag började skriva på tidigare i veckan.

Kommentera
Isac Ledarskap

Lärare och ledare

 Att leda och att lära ut

Kommentera