Uncategorized

Hur får man bort kräklukt?

Hur får man bort kräklukt?

Jo, det vet jag! Det stavas Ättika. Eftersom jag blev så glad när jag upptäckte detta, vill jag naturligtvis dela med mig av mina nya kunskaper.

Detta är verkligen ett riktigt husmorstips, och tog bort all kräklukt i vår soffa. Helt grymt. Jag har lite svårt för ättiksdoft, men rätt utspätt luktar det bara svagt av ättika, och i materialet luktar det ingen ättika alls. 

Ättika är bra till mycket mer.

Ättika kan även användas för att bekämpa ogräs, och är ett miljövänligt sätt att få bort de oönskade plantorna. Jag har också fått till mig att ättika effektivt tar bort alger från trä. Ett supertips, som jag utan tvekan ska ta till mig. Vi har en altan som behöver tas om hand i vår. Även för att bekämpa kalk ska ättika fungera riktigt bra. Jag är helt övertygad om att ättika fungerar till mycket, mycket mer än så. Det ska jag lära mig mer om.

Har du något bra användningsområde du vill dela med dig av?

 

3 Comments

 1. Kan du vänligen beskriva hur du gjorde med ättikspriten och om du använde 12% eller 24%? Och hur mycket av varje, ättikspriten i dl och hur mycket vatten?
  Spraya du bara på kräklukt området eller gnugga du in det ordentligt?

  Vänligen berätta då pojken spydde I vår nya soffa. Vi tog såklart bort värsta fläcken med papper, sedan strödde på potatismjöl och lät det suga upp ett tag, dammsög och sedan tog jag en tvättsvamp med yes och Vatten och jobbade upp ett lödder och lät det själv torka.. Gick inte, blev tipsad om naturliced spray för urin från katter och hundar, funkar inte helt och hållet. Så nästa steg blir väl ättikspriten 🤷🏼‍♀️

  1. Hej, jag ser att det gått ett tag sedan du frågade. Kanske har det redan löst sig? 🙂

   Vi blandade 1/20 tror jag, det vill säga mycket vatten i förhållande till ättikssprit. Vi körde 12 %-ig variant. Sedan gnuggade vi med en trasa. Vi fick gnugga länge vill jag minnas. Har ni tygsoffa så kan det krävas en hel del gnuggande och städande för att få bort lukten helt.

 2. Ättika behöver man inte gnugga in. Det som
  händer är en kemisk reaktion, har inget med friktion att göra. Bikarbonat är ännu mer effektivt mot syran sol gör att kräkningar stinker. Blötlägg med kallt vatten och sprinkla bikarbonat på, i, under. Låt ligga och rör runt lite. Går det inte att blötlägga så kan man blöta en trasa med bikarbonat och vatten. Proportionerna dvs mängder spelar mycket liten roll. Jag har aldrig varit med om att bikarbonat blekt något och jag har låtit envisa riktigt stinkande lakan ligga i blöt i flera dygn. Sen får de torka, vädra och så småningom tvättar jag dem i maskin.
  Ättika med vatten i sprayflaska är superenkelt och miljövänligt för all slags städning. I synnerhet kakel och kakelfog. Låt sitta innan du skrubbar bort kalk, tvål, mögel. Skinande rent och lukten försvinner snabbt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *