Uncategorized

SEO och varför jag byter från subdomän

Jag fick för inte så länge sen frågan om jag inte kunde skriva mer om SEO. Ett av mina mål för i år är att lära mig mer om SEO. Ett mål jag ser fram emot att nå. Jag skriver gärna om det jag lär mig, och kommer samtidigt att tipsa om andra som kan SEO. 

Jag har precis påbörjat ett tekniskt arbete för min domän, som bland annat innebär att jag går ifrån subdomän (blogg.fotoliselotte.se), till subfolder (fotoliselotte.se/blogg). Varför gör jag nu det?

SEO, sökmotoroptimering, handlar bland annat om länkkraft. Google värdesätter vissa länkar högre än andra, vilket innebär att dessa hamnar högre upp vid en sökning via Google. Eftersom en typisk användare av Google inte orkar söka hur långt bak som helst, är det att föredra att hamna så högt upp som möjligt. Ju högre upp – desto större chans att fler klickar sig in på din sida. 

När jag tog beslutet att köpa mig ett domännamn och börja abonnera på ett webbhotell, visste jag inte vad jag nu vet. Jag startade därför upp en subdomän som jag kopplade min blogg till. Men jag har med tiden lärt mig att för mitt syfte, med en liten hemsida och tillhörande blogg, är det bättre att ha en subfolder. Väljer man det alternativet stannar länkkraften inom domänen, och sprids inte ut på flera olika ställen. 

Bra att tänka på är att en subdomän inte nödvändigtvis är ett sämre alternativ, det beror på dina förutsättningar och din verksamhet. Men jag tänker mig detta alternativ för att försöka få bättre länkkraft. Det funkar givetvis också med ett vanligt domännamn för bättre länkkraft.

Det här med länkkraft skulle jag kunna spinna vidare på, men jag låter det få bli ett eget inlägg. Viktigt att ha i minnet är att detta endast är teorier, och att Google sitter på vetenskapen.

 

 

 

KällorBrath samt Enkla knep (och även kunskap inhämtad under praktiktiden på Sälj&Marknadshögskolan, när jag gjorde en marknadsplan för en webbutik)

3 Comments

  1. Heja dig! Haha läste just om länkkraft på en annan blogg jag random halkade in på, hehe. Kul vi borde ha mer workshops med andra ord!
    Svar: Tack snälla! Nej jag märkte också det man måste klicka på inlägget sedan kommentera då kommer de upp men vi försöker i skrivande stund ordna detta nu;)

  2. Svar: Tjohooo vad kul! Kommer bli jättekul verkligen. Vi får få ihop en dag då vi gör detta snart tycker jag;) Ja pirrigt framför kameran, kan tänka min dialekt jämfört med er *asg* Pratar Mukbang nu;)

    1. Ja, jag är taggad till tusen! Jag filmades för inte så länge sen på jobbet, i syfte att bli en bättre coach och lärare. Kändes jobbigt innan, men var grymt utvecklande. Jag gillar att kliva ut ur min bekvämlighetszon, så detta blir kul!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge