Personlig utveckling

Såhär kan du få en bättre självkänsla

Viktig investering i dig själv

Självkänsla. Så viktigt. Precis som jag skrev i mitt förra inlägg om detta ämne – ”Om du ska investera i något som handlar om dig själv, då är det helt klart din självkänsla. Det om något är värt din tid och energi.” Alldeles för många av oss går runt med dålig självkänsla, vilket kan förstöra mycket. Relationer för att nämna en sak. Dålig självkänsla kan också hindra dig från att nå din fulla potential. Med potential menar jag inte att du ska prestera på topp, utan att du ska få ut det du vill av ditt liv. Att ha en bra självkänsla handlar inte om att vara en prestationsprinsessa, utan om att du ska må bra i dig själv. Superviktigt.

 

Bra och dålig självkänsla – hur yttrar det sig?

En person som har en bra självkänsla tänker gott och vänligt om sin omgivning. Kan säga nej, och sätta gränser. En person med dålig självkänsla kan vara känslig för kritik och motgångar, vågar inte säga emot eller nej, och gör saker som inte egentligen känns okej. Pratar illa om andra, känner sig som en bluff. En person med dålig självkänsla kan också hävda sig, ha ett överdrivet ego och projicera sin oro och sina mindre bra egenskaper på andra. 

 

Få bättre självkänsla

Hur får man då en bättre självkänsla? Här handlar det om att ta kontrollen över sitt medvetande skulle jag vilja säga. Jag är ingen mästare, men här är vad jag har tagit med mig efter föreläsningar, samtal med kloka personer och given inspiration ur den här boken. Det här med självkänsla är ett intressant ämne, som jag lär mig mer om hela tiden. Det är också som jag nämnt några gånger tidigare färskvara, som behöver jobbas med i perioder i livet. Något som kan få självkänslan att få sig en törn är till exempel skeden i livet där du utsätts för långvarig stress.

Här är några konkreta råd / metoder som jag fastnat för och/eller testat själv. 

 

  • Tacksamhetslista. Skriv en lista över saker du är tacksam över. 
  • Stå framför spegeln varje morgon eller kväll och säg minst en bra sak om dig själv. Eller skriv ner tre bra saker om dig själv varje dag. 
  • Gå utanför din bekvämlighetszon. Gör det flera gånger, och känn hur du för varje gång växer och blir starkare i dig själv. 
  • Fake it ’til you make it! Även om det inte alls känns så – tänk att du kommer att klara av en viss sak. Tänk det om och om igen – och vips har hjärnan fattat galoppen!
  • Lev som du lär. Om du till exempel ser dig själv som, och vill vara en autentisk och äkta person, fuska och luras inte då. Det som händer om du går ifrån den du är och vill vara, är att din självkänsla börjar sippra. 
  • Tänk att du duger. Upprepa det om och om igen. Du är inte dina prestationer. 
  • Komponera en affirmation, som du upprepar för dig själv tre gånger varje dag. Det här har jag personligen testat i ungefär två veckor, och det funkar! Bara några dagar efter att jag hade börjat affirmera kände jag mig mycket starkare i mig själv. 

 

 

Arbetar du med din självkänsla?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *