Uncategorized

Äckligt med godis?

Vad är det i maten och godiset vi stoppar i oss?

Jag har reagerat kraftigt på karameller/halstabletter som innehåller många tillsatser. Med kraftigt menar jag klåda i hårbotten, svårigheter att andas, nässelutslag, svullnad och magont. Detta var för nästan ett år sen och jag har sedan dess inte rört några sådana tabletter. Jag tror att det kan vara E120 och någon mer E-tillsats som jag reagerar på. Eller iallafall något sorts färgämne.

Googlade lite på det här med tillsatser i maten.

”Azofärgämnen är en grupp syntetiska färgämnen som sedan 1999 är tillåtna i Sverige. Tidigare tilläts dessa endast i mycket begränsad omfattning till ett litet antal produkter, eftersom Sverige hävdade att vissa azofärgämnen, framför allt tartrazin, kunde ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer med hudbesvär, astma, nässelfeber eller eksem.

Det naturliga färgämnet annattoextrakt har vid ett tillfälle rapporterats som orsak till anafylaktisk chock och vid ett annat tillfälle orsakat astma.

Karmin (E 120), ett rött färgämne, har rapporterats orsaka allergiska reaktioner som anafylaktisk chock, nässelfeber, astma och svullnader. Flera reaktioner har skett efter intag av en spritdryck färgad med karmin. Fall har också orsakats av yoghurt med frukt, av druvjuice, crab-sticks, glass och isglass. Karmin är ett vanligt färgämne i kosmetika och sannolikt har sensibilisering skett den vägen. Karmin har beskrivits som orsak till astma, rinnande ögon och snuva vid arbete i färgfabriker, med kosmetika- och kryddtillverkning och hos bagare och slaktare som hanterade karmin.” (Källa: http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Tillsatser/)

När jag funderar över det här med mat och tillsatser blir jag nästan äcklad. Smakförstärkare i olika former, E-ämnen, massvis med socker, både naturligt och i form av sötningsmedel. Det allra bästa är att laga all mat från grunden. Men även från grunden, eller så mycket från grunden som man kan laga utan att ha en egen gård, så blir det svårt att undvika alla dessa tillsatser.

Lösgodis ska vi inte ens tala om. Vågar knappt fundera över hur mycket konstigheter det är i de söta små bitarna. Vore jag det minsta förnuftig så skulle jag sluta äta godis helt och hållet. Men så smart är jag inte i det avseendet. Ska dock dra ner på det intaget. Någon pulversås blir det åtminstone inte tal om framöver! Läs på innehållsförteckningen på det såspaket ni med stor sannolikhet har i skafferiet. Usch!

4 Comments

 1. TACK EU!!!!
  JAG var MOT EU, innan var all skiten förbjuden i Sverige, men EFTERÅT sågs det som ett ”handelshinder” och Sverige var TVUNGET att acceptera skiten…!!! Tack, EU!!!!
  //Bitter Tant…
  Nåja, det var en överdrift, men jag oroar mig, ingen snack om den saken!!!!

 2. Lösgodis finns det inte här, pulversas sysslar jag inte med, finns inte ens i mitt skafferi, och EU är vi inte med i, och jag tvekar starkt att vi nansin kommer att ga med. I win 😛

  /Annika

 3. Därför äter jag naturgodis istället för lösgodis.. Mycket godare men ack så dyrt.. Och det finns väl säkert tillsatser där med fast inte lika mycket i alla fall.

  Och Annika ska bara vara tyst, du skulle sett henne vid lösgodiset när hon var på besök i Sverige. Om det hade funnits lösgodis i Schweiz hade hon ätit det 😀

 4. Det går precis lika fort att göra ”vanlig” sås som pulversås, och mycket godare blir det också. Och istället för lösgodis finns det så mycket annat gott som inte gör att man mår dåligt =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *