Funderingar

Test – vad mår min kropp bäst av?

Kosthållningstest

För nästan två veckor sen körde jag igång ett test. Jag skulle äta vegetariskt i fem dagar, pausa över helgen, och sedan äta ketogen kost i fem dagar. Syftet med mitt test var att se vad jag mår bra av, vad min mage mår bra av, och att utmana mig själv. Nu har jag kört båda dessa testperioder, och det har gått över förväntan! 

 

Den vegetariska perioden

För en person som tidigare avskytt grönsaker, och som lärde sig äta grönsaker överhuvudtaget i vuxen ålder, var detta ett ganska stort steg att ta. Men det kändes ändå väldigt spännande att se hur jag skulle tycka om det. Jag förstod att planering är A och O, så jag gjorde i ordning veckans alla matlådor söndagen innan och planerade också för veckans middagar innan vi handlade. 

När jag åt enbart vegetariskt mådde jag bra. Magen mådde bra, min hy blev helt fantastisk över en natt, och jag kände mig pigg. Jag kände mig också hungrig. Jag förstod sen att det handlade om att jag inte fick i mig så mycket fett som jag är van vid, och såklart inte heller så värst mycket protein. Tilläggas bör också att jag inte åt varken bröd eller vitt socker under denna period.

 

Kött och fett.

 

Den ketogena perioden

De första tre dagarna av perioden med detta test mådde jag fantastiskt. Kände mig ännu piggare än på vegetarisk kost. Sent under dag tre började jag få lite ont i magen, och frysa. Kände mig svag. När jag vaknade med huvudvärk på torsdagen förstod jag vad det rörde sig om. Omställningen mellan att driva kroppen på glukos och fett kan ge biverkningar under ett par dagar eller en vecka. Men trots det så är jag nu inne på dag sex, och har tänkt fortsätta i några dagar till i alla fall. Efter denna enda kväll med magont funkar nu magen prima. Igår var jag ute och sprang till och med. Det kändes lite tungt i benen, men det gick! Och idag fick jag till och med av mig min vigselring, som jag varit för svullen för att kunna få av ett bra tag nu. Det är verkligen grymt bra.

 

Vad blir slutsatsen?

Det jag kan summera det hela med, är att jag mår absolut bäst utan socker och vitt mjöl. Jag kommer inte att klara av att äta bara kött, fett och lite grönsaker en längre period. Jag vet också att jag kommer att äta något med socker i någon eller några gånger i framtiden. Däremot så tänker jag att om jag drar ner på sockret totalt i början, och sedan tänker på att välja mina tillfällen med omsorg, så gör jag min kropp en enorm tjänst. Det, och det faktum att jag börjat träna igen är att göra mig själv en tjänst. Att jag äter mer grönsaker är också bra.

Slutligen så förstår jag verkligen värdet i att planera. Med två barn hemma, som älskar kolhydrater och halvfabrikat (mycket falukorv, fiskpinnar och färdiga köttbullar här i trötta perioder), så blir det lätt att hamna i en dålig kostfälla. Men lika mycket som de älskar ovan, så älskar de också ugnsbakad lax, vissa grönsaker, fisk i allmänhet och grillat. Det går att lösa bra mat om man har ork, planerar och har bra med tid. 

 

 

Vegetariskt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *