Uncategorized

Om att få en hemsida att växa – Eurogamers chefredaktör berättar

Hur driver man en framgångsrik hemsida? Hur gör man när inspirationen tryter? Och vad är egentligen fördelarna med vår tids medier? Högaktuella ämnen, inte minst om man driver en blogg eller hemsida, och vill att den ska växa. Så, hur gör man? Jag har svaren.
I den här artikeln ska jag, tillsammans med Eurogamer Sveriges chefredaktörAndréas Göransson bjuda på massvis med bra tips och en hel drös med inspiration. Häng med!

Berätta lite om dig själv! Vad har du för bakgrund och vad gör du när du är ledig?
Jag har en bakgrund som frilansade journalist och jobbar idag med kundtjänst och sociala medier på Telia. På fritiden driver jag en av Sveriges snabbaste växande sajter för de som gillar tv- och datorspel.

Du driver en stor spelsajt idag, hur kom du in på den banan?
Det var faktiskt en ren slump, just speljournalistiken. Jag hade ett litet uppehåll från frilansskriverierna och tog tag i dem igen sommaren 2012. Då började jag skriva för en idag nerlagd sajt som hade fokus på film, spel, musik, livsstil och mode. Jag slet ganska hårt och fick en dag erbjudande om att bli deras spelredaktör. Så jag inriktade mig helt på spel och har sedan dess skrivit för en rad andra medier innan jag landade med Eurogamer och där är jag idag.

Berätta för oss om Eurogamer.
Eurogamer är Europas tveklöst största och äldsta spelsida. De sparkade igång i Storbritannien i slutet 90-talet och öppnade sedan lokala redaktioner runt om på kontinenten. Svenska Eurogamer, som jag driver, fanns under ett par innan de lade ner 2014. Ett år senare fick jag och min före detta kollega Robin Stjernberg (nej, inte Idol-Robin, haha) idén om att starta upp sajten igen fast i samarbete med danska redaktionen och med en helt annan redaktionell policy. Vi slog upp portarna 2 mars i år och växer stadigt, månad för månad. Det är superkul!

Vad driver dig som chefredakt
ör? Vad är utmaningen med den rollen, och vad är det bästa med den?
Framför allt är det väldigt peppande att se sajten växa, både i läsarantal och i ”likes” på Facebook. Vi har gått från 0 till dryga 1600 fans på mindre än åtta månader och i dag snittar vi ungefär 20 000 unika läsare, varje månad. Jag förstår själv inte riktigt vad som hänt, men jag antar att det är vår torra göteborgshumor som lockar läsare. Vi försöker undvika de pretentioner som många konkurrenter fastnat i.
Den största utmaningen är idag att få löpande material kontinuerligt på daglig basis. Vi har en del luckor under dagarna där sajten står stilla och det beror på att vi idag inte har någon anställd på heltid eller deltid. Det hämmar vår utveckling något men det är så läget är just nu.
Det bästa är att leda ett så otroligt duktigt team som min redaktion är. Vi har 16 personer som jobbar med sajten där alla har sina styrkor som kompletterar varandra. Att få läsarfeedback är också otroligt tacksamt. Just det att leverera en produkt som folk uppskattar och verkligen gillar.

Har du någon förebild inom sociala medie-världen? Om ja, vem?
Jag håller till mycket på Twitter och följer allt från politiker till speljournalister. Mitt flöde är verkligen ett smärre kaos. Men ska jag peka ut någon bör det i så fall vara Mark Zuckerberg – Facebooks grundare. Han har skapat en otrolig plattform som mer eller mindre blivit standard för kommunikation och som till viss del även konkurrerar ut telefonin. Jag personligen PMar alltid på Facebook innan jag ringer någon, exempelvis.

Hur får du din inspiration?
Jag läser mycket spelmedier och kollar på vad konkurrenterna gör bättre och vad vi själva kan inspireras av. Detta gäller såväl utländska som inhemska medier. Om någon gör en riktigt bra artikel så kan man kika på konceptet och göra en egen grej av det.
ag
Eurogamers chefredaktör har givetvis två spelkontroller i högsta hugg!

 

Vad gör du när det känns motigt, och när du känner dig tom på idéer?
Detta är faktiskt något som händer ganska ofta, att det blir motigt. På nyhetsfronten är det svårt att göra annat än att bara fortsätta skriva, och skriva, och skriva. Till slut släpper det. Annars har jag musik som jag lyssnar på när det känns tung. Jag försöker även läsa en del och ta till mig av hur olika författare, journalister och debattörer använder språket.

Berätta för oss, hur gör man för att driva en hemsida eller en blogg till att bli stor? Hur får man många läsare?
Det är superviktigt att gå in med en ödmjuk inställning. Rom byggdes inte på en dag och samma devis kan användas på en hemsida. Det måste får ta tid och det bästa med att vara liten är att man kan experimentera mycket mer än när man är större och har ögonen på sig. Genom att prova sig fram så vet man vilka koncept som fungerar och vad som fungerar mindre bra.
Facebook är för oss en väldigt viktig kanal. Den står för över 80% av vår trafik idag och en bra Facebook-sida är A och O för att etablera en kontakt med läsare. Här gäller det att vara superpersonlig utan att för den sakens skull vara privat. Det är också viktigt att ”tagga” företaget och organisationer i sina inlägg. Om de har en duktig PR-person vid rodret kommer denna snappa upp inlägget och dela det vidare.

Vad tycker du om sociala medier som forum överlag? För- och nackdelar?
Jag gillar sociala medier men jag gillar inte riktigt hur de dödat forumkulturen. Förr fanns massvis med välmående forum där entusiaster kunde samlas och diskutera sina favoritämnen. Mycket av det har flyttats över till Twitter och Facebook. Dessa jättar har inte samma genuina känsla som de gamla hederliga forumen hade.
Men fördelarna är ändå många med sociala medier. Dels når man en grupp människor som kanske aldrig hade besökt en innan, och dels är det enkelt att få artiklar att bli virala på Facebook. Det drar mer folk, kort sagt. En nackdel är att den stämningen tenderar att bli ganska hård och kylig på sociala medier. Folk vet inte riktigt hur de ska bete sig och ironi/sarkasm når inte fram på samma sätt som i det verkliga livet.

Hur bemöter man kommentarer som inte är snälla?
Eurogamer Sverige har varit ganska förskonade från elaka kommentarer. Vi har levt i vår bubbla ganska länge nu. Men jag tror att elaka kommentarer även ska få komma, absolut. Man ska inte censurera en åsikt men om det blir rena personangrepp – då tycker jag att en varning bör ges och följs det inte, då bör personen i fråga stängas av.

Du om någon är ju inne i spelvärlden. Vad fick dig att bli en gamer?
Jag började min bana som gamer under mitten av 90-talet. Jag fick en NES (Nintendo 8-bit som den kallas i folkmun) av min mamma då jag som liten led av dålig motorik. Sen blev det inte bättre än att jag umgicks med spelare i skolan och efter det har det bara rullat på.

Slutligen, såhär i julklappstider! Kan du rekommendera ett bra spel som kan ges bort i julklapp? Till den spelälskande mannen, barnen och familjen som gillar att vara tillsammans och göra något roligt.
Guitar Hero Live eller Rockband 4! Otroligt roliga musikspel med svårighetsgrader som bör passa alla i familjen. Vem vill inte spela ett bättre gitarrsolo än mamma och pappa liksom?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *