Lilla fotoskolan - tips och trix Uncategorized

Lilla fotoskolan – våga fotografera i motljus 

Att fotografera i motljus är vad jag förstått en relativt ny trend! Jag älskar den! Jag kommer ihåg när jag stod i motljus i Lerum och fotograferade blommor, när en äldre herre stannade till, och kommenterade att jag fotograferade just i motljus. Han sa det på ett trevligt sätt, och menade på att när han fotograferade i sina dagar så gjorde man aldrig det!

Att fota i motljus kan vara en utmaning, men får man till inställningarna så blir det grymt fina och effektfulla foton! Du kan till exempel få en riktigt fina ljuscirklar i dina fotons bokeh, vilket jag personligen tycker jag är jättefint.

 

collage_bokehBlommor i motljus, en av favoriterna.

IMG_9089_landetÄven för porträttfotografering funkar motljus mycket bra.

IMG_7688_sHär får jag fram Isacs ögon, och solen ger dessutom ett fint hårljus.

IMG_9703Också ett superfint hårljus, och ett fint krämigt ljus.

IMG_4573_blommaDenna blomma fotograferade jag den där dagen i Lerum.

 

Det finns en teknik som man med fördel kan använda sig av, och den kallas exponeringskompensation. Denna teknik kan man inte använda om man har kameran inställd på M-läget, men fotograferar man på Av- eller Tv-läget, så kan man nyttja den. Här har jag tidigare skrivit lite grann om denna metod.

Kortfattat så går den ut på att göra fotot ljusare eller mörkare. Man kan ibland behöva lura kameran lite för att få en bra exponering. Detta berättar Wikipedia för oss om exponeringskompensation. Om du vill att jag utvecklar det här med exponeringskompensation ännu mer, hojta till! Det gör jag gärna 🙂

 

Lilla_fotoskolan

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge