Ledarskap

Konsten att ge värdefull positiv feedback

Jag har gett mig själv ett feedbackuppdrag

Just nu har jag ett litet uppdrag som jag genomför alldeles för mig själv, nämligen att ge bättre feedback. Uppdraget går ut på att jag när jag ger feedback ska ge den så att den blir värdefull för mottagaren. 

Som ledare arbetade jag framförallt mycket med positiv feedback, då jag är av den åsikten att just positiv feedback ger väldigt fina effekter. Jag tror att om man får positiv feedback så blir man mer motiverad till att utföra samma goda gärning om och om igen, eftersom hjärnan får en kick av den belöningen den positiva feedbacken ger. Här har jag skrivit om hur hjärnan söker belöningar.

 

Hur ger man då värdefull feedback?

När det gäller feedback av alla slag är det lätt att inte ge den särskilt effektfullt. Det är lätt att tänka att feedback av slaget ” Vad ambitiös du är” ger något för mottagaren. Intentionen är såklart god, men vad säger det mottagaren egentligen? Det är roligt att höra att man är bra och uppskattad, men hur är jag ambitiös? Och vad kan jag göra för att fortsätta vara det?

Här kommer ett exempel. 

 

”Du är bra med kunderna” – Trevlig men inte så givande feedback.

”Du gör alltid en bra behovsanalys så att du verkligen förstår kundernas behov, och du är alltid noga med att försäkra dig om att kunderna är nöjda med den service du gett. Du är verkligen bra med kunderna av dessa anledningar.” – Värdefull feedback som ger mottagaren information om vad som är positivt i feedbacken, och som hon eller han ska fortsätta göra.

 

 

 

Boktips

Jag kan rekommendera den här boken om feedback, Feedback – ett kraftfullt verktyg, av Rolf Olofsson. Jag klickade hem denna handbok i perfekt format i januari. Den bekräftade det jag tidigare lärt mig om just feedback. Den är en bra ”påminnare” för mig, som jag kommer att läsa igenom då och då för att påminna mig själv. För det är just det – bra feedback behöver man träna på att ge. Jag behöver det definitivt! 

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *