Ledarskap

Jag ska bli en mästare på att leda och coacha med hjälp av DISC!

Leda och coacha med DISC

Jag går som jag tror jag nämnt ett par gånger just nu en utbildning inom Ledarskap, coachning och Personlig effektivitet. Superintressant, verkligen. Det här med olika typer av personlighetstester har alltid intresserat mig, likaså psykologin bakom. I utbildningen läggs stor vikt vid DISC-analysen, och vad den kan göra för ditt ledarskap. Den kan göra massor!

Alla är vi olika, och det ska vi självklart få vara. Men ibland kan vi behöva anpassa oss för att kunna samverka på ett så bra sätt som möjligt. Det är här DISC-analysen kommer in och kan hjälpa till. Vi behöver dra nytta av våra respektive styrkor, samt tänka på att inte låta våra svagheter ta för stor plats. Gör vi det får vi en verksamhet som blomstrar, och en riktigt bra teamkänsla. Jag som ledare har ett stort ansvar i det här, att coacha teammedlemmarna till att nå resultat och komma vidare. Jag som ledare behöver också tänka på att mina egenskaper ibland kan vara svåra för andra att hantera. Men vetskapen om desamma, och hur mina kollegor är, kan hjälpa mig att nå fram och att nå resultat. 

 

Jag, i samverkan med andra. Hur?

Låt mig dra ett kort exempel. Jag själv är en blandning mellan bokstäverna D och I. Det innebär att jag vill att saker ska gå snabbt, jag vill se resultat, jag uppskattar handling, och gillar att samverka med andra. Det speglar naturligtvis av sig i mitt ledarskap. Själv har jag inga problem med snabba förändringar, och problem ser jag snabbt lösning på. Jag grottar inte gärna ner mig i detaljer, utan målar med breda penseldrag.

Om jag ska leda en person med högt S, så fungerar det inte om jag kör på som vanligt. Här behöver jag tänka annorlunda. Har en person högt i S är denne i behov av stabilitet, lugn, långsam förändring, tid att processa saker. Här behöver jag tänka på hur jag presenterar förändringar till exempel. Samtidigt kan jag coacha en sådan person i att våga utmana sig själv. Och jag behöver coacha mig själv i att sakta ner. 

 

Bild lånad på Everything DiSC

 

Har du gjort en DISC-analys någon gång? Vad har du för tankar?

Här och här hittar du två kostnadsfria DISC-tester. 

2 Comments

    1. Tusen tack för din kommentar! De kastar om färgerna ibland, blir lite stökigt! När jag började lära mig om DISC-metoden för ett par år sen var Röd Dominans, Gul Influens (social skills), Blå Stabilitet och Grön Kontroll. Nu har färgerna som synes bytt plats med varann. Men innebörden är densamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *