Graviditeten

Inte riktigt som planerat…

Idag konstaterades att jag har preeklampsi. För den som inte vet vad det är så heter det med ett annat ord havandeskapsförgiftning. Ett förhöjt blodtryck i kombination med äggvita i urinen gjorde så att jag och Mikael fick åka ner till Östra sjukhuset idag och ta lite prover.

Vi fick en tid på akutmottagningen på KK, och till vår glädje gick allt väldigt smidigt. Vi behövde inte vänta speciellt länge på något.
Det började med att jag blev satt med CTG i lite drygt en timme. Det man tittar på då är bebisens hjärtslag och mammans sammandragningar. Jag fick också ta lite blodprover. Efter det fick vi träffa en läkare som berättade lite om vad det innebär och vad det kan komma att innebära. Han gjorde ett ultraljud, som såg fint ut. Killen väger 2,7 kg, jag har bra med fostervatten och fosterrörelserna såg också bra ut.
Men! Bebisen ligger inte alls fixerad med huvudet ner utan han ligger i säte! Det innebär att jag nästa vecka har fått en tid för ett vändningsförsök. Lyckas inte det så blir det förmodligen kejsarsnitt.
Skulle blodtrycket skena iväg så kan det hända att man blir igångsatt. Men detta gör de helst inte före 37 fulla veckor. Jag är nu i vecka 35+3.
Vila är fortfarande vad som gäller med andra ord.

11 Comments

 1. Aven om det kanske känns lite tungt just nu, med all förstaelse, sa är det enda som räknas att ni bada mar bra, och det verkar ni ju göra. Förstar ocksa att det kan kännas lite chockartat att det inte bli som man planerat, men igen är ju huvudsaken att Lillen kommer ut, pa ett eller annat sätt 🙂 Skickar en massa kramar, och allt annat du kan tänka dig!!!

  /Annika

 2. Tråkigt att höra men bra att vi bor i ett land som har bra sjukvård! Det kommer att gå jättebra oavsett hur det blir, men det kanske kan ta lite tid att smälta eventuellt kejsarsnitt.
  Vila på!

 3. Oj då. Ja man kan verkligen inte planera nåt vad gäller detta med barn och graviditet… Skönt att ni ändå verkar må hyfsat bra. Lycka med allt och ta hand om er.

 4. Då får ni verkligen vila nu… Jag vet hur det känns att det kanske inte blir som man tänkt sig… med tanke på att våran också låg i säte, men vände sig själv, så den möjligheten finns också, annars får vi vara glada för att det går att lösa ändå och att som de tidigare sagt… huvudsaken är att den lille mår bra och du också såklart.. ta bara in allt lite smått och stressa inte upp dig!! Styrkekram

 5. Nu vet jag inte riktigt vad säte innebär, men jag kan tala om att jag föddes med rumpan först och det verkar ju som att det har gått bra för mig ändå:)

 6. Jag fattar inte, du påstår att du VILL ha kommentarer, men mina kommer sällan med…!!! Varför duger inte mina kommentarer?
  men visst, du slipper dem!!!
  //Tanten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *