Foto och Grafisk design

Anten – Gräfsnäs, Tur och retur!

Tåg mellan Anten och Gräfsnäs

Idag åkte vi äntligen iväg till Anten, för att ta oss på en tågresa till Gräfsnäs med ett gammalt ånglok. Hemresan gjorde vi i en gammal rälsbuss. Vi har tänkt göra detta i flera år, men det har inte blivit av. Men efter idag kan jag nog säga att det blir fler gånger! Gräfsnäs – vilken pärla! Så mysigt. Och tågturerna, med dessa ideella själar, gick inte heller av för hackor! Perfekt utflykt denna soliga söndag.

Vår första tågresa, med ångloket, tog cirka 45 minuter. När tåget skulle göra sitt första stopp vid en station längs vägen frågade konduktören om det fanns några barn ombord som vill hjälpa till och arbeta med att bära av tåggods. Isac var snabb med att säga ja, så han och pappan hans gick tillsammans med ett gäng andra barn och föräldrar med för att jobba. När de hade burit av några gamla resväskor och mjölkkärl bland annat, var det återigen dags att tuffa framåt med tåget.

Nästa stopp varade i tio minuter, nu var det dags för tåget att få påfyllnad av vatten. Under tiden fick vi veta mer om AGJ, som föreningen heter, samt möjlighet att handla för att stödja AGJ. Mikael köpte en liten bok och två kepsar till barnen. Vips hade de tio minutrarna gått, och vi tuffade åter på. Inte långt därefter var vi framme i Gräfsnäs. Där såg vi när de vände tåget på den stora vändplattan.

 

Isac med våra biljetter, som man köper i en biljettlucka vid Antens station. Vi köpte en familjebiljett, och fick på så vis ett rabatterat pris.

 

Oliver tyckte det var roligt att åka tåg. Här har vi precis gått på tåget efter det längre stoppet. 

 

Här ska tåget vändas.

 

Ståtligt ånglok, eller hur?

 

Mysiga Gräfsnäs 

Gräfsnäs ligger i Alingsås kommun, och erbjuder en fin lekplats, en slottsruin, en badplats och en park. Man kan även köpa lokalt producerade hantverk, och fika eller äta lunch precis i närheten av lekplatsen. Man kan med fördel även ta med sig filt och fikakorg, och ha picknick på någon av de stora grönytorna. 

Vi valde att köpa fika på caféet som ligger i Gräfsnäs, och gick sedan för att kika i slottsruinen. Barnen fick leka av sig en stund på den fina lekplatsen, och vi gick sedan mot tågstationen för att ta rälsbussen hemåt. 

 

Isac på den fina lekplatsen.

 

Här kommer rälsbussen in på stationen, som vi åkte hem i.

 

Underbar rekvisita.

 

Järnvägsmuseum

Vid Antens station finns också ett café, samt ett järnvägsmuseum med gamla lok och vagnar bland annat. På museét säljer de även lite begagnad litteratur och konst, och vi hittade en canvastavla som vi fastnade för. Tavlan är en fotocanvas, där fotografen tagit ett foto på ett gammalt pendeltåg, skulle tro att det är taget sent 90-tal eller tidigt 2000-tal. Denna tavla pryder nu väggen ovanför vår trappa. Det blev faktiskt helt perfekt. Så vi på något vis, med två tågtokiga söner bland annat. 

Barnen tyckte verkligen att detta var en toppendag, och kunde inte sluta prata om eller tänka på tåg när vi kom hem. De gick raka vägen upp till Olivers rum och lekte tåg med sina fina tågkepsar och tågvisselpipor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge