Ledarskap

Så blir du en bra ledare – kraften som kommer av att bli coachad

Att leda genom coachning

Jag har tidigare skrivit om hur hjärnan fungerar, och att vi motiveras av åtminstone en viss del autonomi. Får vi vara herre över oss själva även inom arbetslivet är vi mer motiverade att göra ett bra jobb, säger forskningen. Därför tror jag verkligen så mycket på coachningens kraft. Att bli coachad är att själv hitta lösningar och svar. Att coacha är att ge sin medarbetare en möjlighet att styra sin egen framtid. 

 

Coachfrågor

Att coacha handlar i stort sett enbart om att ställa frågor. Fråga, fråga, fråga.

Exempel på frågor att ställa under en coachning:

 

  • Tänk på ett ämne som du vill utvecklas inom. Formulera ett mål utefter det.

 

  • Hur vet du att du nått ditt mål?
  • Vad känner du när du nått ditt mål?
  • När du nått ditt mål, vad ger det dig då?
  • Hur ska du göra för att nå ditt mål?
  • Hur ska du komma ihåg att nå ditt mål?

Det finns en hel rad olika frågor att ställa, och förstås även olika typer av coachningar. Den röda tråden som löper genom dem alla, är att fråga. Genom att ställa olika typer av frågor, leder du personen du coachar till en insikt, ett beslut, ett val. Det finns två typer av frågor, öppna och stängda. Öppna frågor ger mer utförliga svar, stängda frågor kan till exempel vara frågor som ger svaret ja eller nej. Merparten av alla frågor under en coachning är öppna. 

 

Självledarskap

Det som jag tycker är så häftigt när jag coachar, är att jag genom att ställa olika frågor, styr en person mot något. En framtid, ett resultat, en lösning, en insikt. Jag säger inte åt en person vad denne ska göra, jag får personen att vilja göra det själv! Man kan säga att jag leder en person in på en väg, som personen i slutändan kommer att leda sig själv på. Som ledare kan jag naturligtvis även behöva styra målet, alternativt är målet redan satt i organisationen. Men vägen dit, styr personen i fråga själv över!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge