Personlig utveckling

Skärmfritt, vad gör man med tiden då?

Ny rutin – skärmfritt 

Tidigt i januari bestämde jag mig för att det var dags att ta tag i min sömn. Det var så jag införde skärmfritt om kvällarna. Jag har alltid prioriterat min sömn, gått och lagt mig i tid och sett till att få minst sju och en halv timme per natt, gärna mer. Ändå sov jag knackigt. Jag vaknade mitt i natten, ibland flera gånger. Vissa kvällar hade jag svårt att somna. Jag älskade att ligga och titta på min mobiltelefon innan jag skulle somna, antingen på någon serie eller något eller några sociala medier. Snacka om att mata hjärnan med onödiga intryck precis innan sömnen! Jag inbillade mig att det var avkoppling, när det i själva verket var påkoppling.

Jag insåg att det var dags att göra en rutinförändring, och gjorde lite research. Och det var så jag införde skärmfritt om kvällarna. Nu kopplar jag ner från alla skärmar minst en timme innan sänggång, gärna två. Jag ska inte påstå att det alltid varit lätt. Jag har insett att jag är ganska van och vid, och till och med till viss del beroende av min telefon. Det räcker med att fundera över hur vädret ska bli den kommande veckan. Att någon tar kontakt med en, eller att komma på att man själv vill ta kontakt. Det är så mycket man gör online, nästan allt faktiskt. Men det har blivit en ny rutin nu – att göra allt sådant dagen efter, eller innan den skärmfria tiden börjar. Och jag sover bättre. Mycket bättre! Det är så skönt.

 

Vad gör jag om kvällarna istället?

Ja, vad fyller jag kvällarna med nuförtiden? Jag läser böcker. Både skönlitterära och facklitterära. Igår var jag på biblioteket och lånade inte mindre än sex böcker. Jag skriver också texter för hand, lagar mat och tar ibland ett avkopplande bad. När det blir ljust om kvällarna har jag tänkt börja kvällspromenera. Och en gång i veckan sjunger jag i kören två timmar. Senare i vår så kommer jag antagligen också greja mycket ute under kvällarna, och varför inte också gå ut och fotografera? Det finns ändå en del icke digitala saker att göra, men det är som om de vanligtvis drunknar i det digitala sorlet. 

 

 

Två av de sex böcker jag lånade idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *