Lilla fotoskolan - tips och trix

Lilla fotoskolan – lite begrepp som är bra att känna till

Här kommer första avsnittet i Lilla fotoskolan. Jag vänder mig den här gången kanske främst till dig som fotograferar med systemkamera, och inte bara använder det helt automatiska läget, men jag tror att det överlag är bra att ha lite koll på dessa begrepp ändå.

Idag tar jag upp några begrepp inom ämnet kamerateknik. Jag ska försöka hålla det kort och enkelt! Ja, så enkelt som det går när det handlar om fysik och matematik, som fotografering i grund och botten faktiskt gör!

ISO – ISO-talet bestämmer hur ljuskänslig sensorn på kameran ska vara. Ju högre ISO-tal du väljer, desto mer ljuskänslig är sensorn. Om du till exempel fotograferar inomhus, och det är lite dunkelt, då höjer du med fördel ISO:n, för att få mer ljus in till sensorn. Är du däremot ute i dagsljus och solen strålar, då väljer du ett lägre ISO-tal, antagligen det allra lägsta på kameran. Bra att veta om ISO är också att ju högre ISO-tal du väljer, desto mer brus får du i fotot.

Slutartid – Slutartiden bestämmer hur länge slutaren ska vara öppen, och därmed även hur mycket ljus som ska nå sensorn. Vilken slutartid du ska välja beror på hur mycket ljus det är ute, vilket bländartal du väljer, vilket ISO-tal du väljer, om du fotograferar med eller utan blixt, om du har kameran på ett stativ eller om du håller den i handen och så vidare.

Bländare – Bländaren är det hål som sitter i ditt objektiv, och den bländaröppning du väljer styr storleken på hålet. Bländaren styr även skärpedjupet. Skärpedjupet är den del av fotot som är i fokus, eller skarp. Ju större bländaröppning du väljer, desto kortare skärpedjup. Och här kommer det lite kluriga in, ett lågt bländartal ger en stor bländaröppning och tvärtom. Alltså, om jag väljer bländartalet f/1.8, använder jag en stor bländaröppning. Det här sambandet mellan skärpedjup och bländartal är inte helt lätt att bemästra, och det kräver lite övning!

 

IMG_0850_vinter

Fotograferat med bländartal f/1.8. Valet av bländartal ger mig det korta skärpedjupet, alltså att jag har bäret och ett par grenar i fokus, resten är ”blurrigt”.

 

Autofokusmetoder – Här ska du välja en lämplig metod för det du ska fotografera, för att i slutändan få bra fokus.

One Shot  AF / AF-S = Fast autofokus. Passar när du fotograferar motiv som inte rör sig.

Ai Servo  AF  / AF -C = Rörlig autofokus. Passar när du fotograferar motiv som rör sig.

Ai Focus  AF / AF-A = Med denna metod växlar kameran mellan fast och rörlig autofokus.

Du kan även välja att ställa in skärpan manuellt.

Jag nämner även lite kort begreppet vitbalans. Du kan välja att köra på automatisk vitbalans, eller skräddarsy den utefter dina förutsättningar, om du är inomhus kan du till exempel välja en inställningar som passar för det ljus som är inomhus.

Det är inte helt lätt att hålla det kort och enkelt, och alla dessa inställningar samverkar med varann. Men övning ger färdighet, och ju mer du tränar, desto lättare ser du samband. Kika i manualen till kameran för att få koll på hur och var du rattar in de olika inställningarna. Du kan till exempel börja att ställa in kameran på en av de kameraprogram som är delvis automatiska, och träna. Så småningom lär du dig hur alltihop samverkar, och är redo att ställa in allt manuellt.

Nästa vecka är Lilla fotoskolan tillbaka, om det är något särskilt du vill att jag ska ta upp – tveka inte över att slänga in ett önskemål!

 

Lilla_fotoskolan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *