Lilla fotoskolan - tips och trix Uncategorized

Lightroom och Photoshop – före och efter

 Photoshop – fotografens näst bäste vän?

När jag fotograferar är målet alltid att jag ska få så bra utgångsläge som möjligt, det vill säga att jag inte ska behöva redigera hur mycket som helst. Men en bra redigering är inte att förakta! Ibland går det inte att få till ett helt perfekt foto, och det är där Lightroom och Photoshop kommer in i bilden. Ja, jag skriver att Photoshop är fotografens näst bäste vän. Min bästa vän som fotograf heter nämligen Lightroom, och det är i det programmet jag framkallar mina Raw-filer. Man kan göra väldigt mycket med ett foto som är fotat i Raw.

Här är en förebild och en efterbild på Emma och Isadora. Jag har som synes fotat i motljus, vilket ibland är en utmaning minst sagt. Här behövde jag alltså redigera fotot en del för att få det resultat jag önskade. Framförallt är det modellernas ansikten som är alldeles för mörka innan redigering.

 

 

 

Få en önskad effekt

Ibland är fotot egentligen nästintill helt perfekt från början. Men ändå kan jag vilja fixa till det lite. Det kan handla om att jag vill förmedla en viss känsla med en viss färgsättning, eller att jag vill sätta det lilla extra i ett foto. 

En förebild och en efterbild på  en fin blomma i Botaniska trädgården. Ingen jättestor skillnad, men ändå synbar. Originalet är något blekare i färgerna, vilket jag ville få bort i det här fallet. 

Hur tänker du kring redigering?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *