Funderingar

Enskild näringsverksamhet

Jag är hemma sjuk. Igår somnade jag kvart över sju på kvällen, vaknade till vid elva, borstade tänderna och somnade om igen. Så trött. Rösten är tillbaka, om än i en kass version. Jag kan dock inte minnas när jag senast hade såhär ont i halsen. Det känns som raspande taggtråd. Stackars mig.

Just nu sitter och jag och letar information om att starta enskild näringsverksamhet. Det känns väldigt läskigt. Det är mycket att tänka på även om det “bara” är ett litet företag. Jag kan inte få kläm på hur det fungerar med SGI och liknande när man har sin verksamhet parallellt med en heltidsanställning. Jag skickade just ett mail till Skatteverket, men om någon vet – dela gärna med dig.
Något som man måste göra oavsett företagsform är att bokföra sig. Jag minns denna syssla från gymnasietiden med en rysning. Jag läste Samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning på den tiden, och började sedan dessutom läsa till dataekonom på Borås högskola några år senare. Inte min grej. När jag läste Kvalificerad säljare/marknadsförare på SMH ingick en kurs i enklare ekonomi och det var en smula roligare. Men jag vad förstår det som så får man åtminstone upprätta ett förenklat årsbokslut om man är enskild näringsidkare.

5 Comments

  1. du kan tjäna upp till 50 000 kr utan att ha företag och betala skatt. Du har då en hobbyverksamhet. Tänk då på att du har utgifter och inkomster och utgifterna brukar vara ganska stora så det blir kanske inte så mkt plus. Men att starta företag är säkert en god idé 🙂

  2. Mycket att tänka på. Men kul att du ändå börjar tänka i de banorna, spännande tycker jag 😀
    Vi börjar lillemans inskolning 30 Augusti.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge