Foto och Grafisk design

Enkel bildredigering – ett smakprov

Målet när man fotograferar är givetvis att få till en så bra exponering som man bara kan. Mer om det i ett senare inlägg. Ibland lyckas man dock inte riktigt med att exponera väl. Man kan då rädda fotot genom att jobba med det i Photoshop.

Det finns ett begrepp som heter Grundredigering. Det innebär kortfattat att man justerar ljuset och kontrasten i bilden samt att man använder ett filter som ger bilden mer skärpa. Man förstärker det originella fotot, man vill alltså inte manipulera det mer än absolut nödvändigt. Jag kommer att gå in mer på detta senare också.

I det här fallet har jag använt mig av en funktion i Photoshop som heter Curves och jag har lagt på lite skärpa genom att använda filtret Unsharp mask. Den översta bilden är som ni säkert förstår originalet och den under är redigerad.

Man kan göra väldigt mycket roligt i Photoshop, mycket mer än att bara grundredigera. Det finns roliga filter, möjligheter att göra foton svartvita, man kan lägga på text med olika effekter, blanda lagerstilar för att skapa häftiga bildstilar, skapa collage, beskära bilder, göra partier blurriga, frilägga foton och så vidare. Listan kan göras lång. Jag har lärt mig mycket på högskolenivå men jag har också lekt mig fram till många av mina kunskaper. Och mycket har jag kvar att lära. Mitt tips till er är alltså att leka, leka och leka lite till i programmet. Ha tålamod, i början är det svårt att greppa men med tiden blir det hur kul som helst om du frågar mig!

3 Comments

  1. Nu måste jag tjata på min pappa att installera photoshop så jag får testa på detta. Det låter ju som att till och med jag skulle kunna klara av det… Kramen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *