Foto och Grafisk design Uncategorized

Slutartid – vad ska du tänka på?

 

Det här med slutartid, vad är optimalt?

Fick en förfrågan från flera håll om att skriva mer om fototeknik, och då främst slutartid, men även om vilka inställningar man ska ha generellt. Låt mig först och främst berätta vad en slutartid är.

Slutartiden bestämmer tiden som ljuset ska komma in i kameran. En slutartid på 1/60 gör att slutaren är öppen under en längre tid, medan en slutartid på 1/800 gör att slutaren är öppen under en kortare tid. Vilket tal du ska välja här beror på hur ljust det är när du fotograferar. Rent generellt brukar jag tänka att jag aldrig ska gå under 1/125, då längre slutartider än så kan bidra till rörelseoskärpa. Har du ett objektiv med bildstabilisator kan du gå lägre ner, du får laborera lite.

 

ISO

Om du känner att du egentligen skulle vilja gå under 1/125 för att ljuset är svagt, kan du istället justera andra inställningar på kameran. Man brukar säga att man ska ställa in så lågt ISO-tal som möjligt. Men om ljuset är dåligt kan du behöva öka upp ISO-talet. Du får då in mer ljus i kameran. Om du inte fotograferar med en fullformatskamera (en kamera med stor sensor), kan du uppleva att dina bilder blir brusiga när du går uppemot högre ISO-tal. Där kan du behöva kompromissa – vill du ha suddiga eller brusiga bilder? Jag röstar för något brusiga i det fallet. Du kan också ändra bländartalet för att få in mer ljus. Men det skriver jag mer om i ett eget inlägg. Tills dess vill jag slå ett slag för min fotoskola som finns här på bloggen. Du hittar Lilla fotoskolan här

 

1/250, f/2.5, ISO 100

 

 

Hur jobbar jag?

Inställningar på kameran i alla ära, det bästa är förstås om du får så bra exponerade foton som möjligt från början, men även efter fotot är taget har du ett viktigt jobb kvar att göra. Redigeringen. Jag utgår alltid från att jag kommer att finputsa i Lightroom och Photoshop, men jobbar i stort sett alltid utifrån grundtanken ” så perfekt som möjligt redan vid fototillfälle ”.

Jag brukar oftast välja att exponera mina foton något mörkare, eftersom jag tycker att det blir snyggare att ljusa upp fotot i efterhand. Ett överexponerat foto tycker jag blir svårare att fixa till. 

Jag fotar alltid i RAW-format, och börjar med att framkalla fotot i Lightroom. Därefter tar jag över fotot i Photoshop, där jag finputsar det. Slutligen sparar jag ner det i jpeg-format. 

Vill du att jag berättar mer om redigeringen? Hojta till i så fall så fixar jag ett eget inlägg!

 

Här ser du originalet! 

 

One comment

  1. Bra tips! Själv har jag aldrig tålamodet att lära mig inställningarna på min kamera, haha!
    Svar: Ja visst är det underbart!? Jag har ju träffat dig och det är jag väldigt glad för!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *