Uncategorized

Beskära buskar – när?

När ska du beskära dina buskar?

Det här med beskärning är det som jag tycker känts mest klurigt när det gäller att sköta en trädgård. När ska jag beskära? Hur? Och de här JAS-månaderna som alla pratar om, gäller det bara för träd? 

I min trädgård finns det i stort sett bara buskar, vi har en högre buske också, som kanske kan gå under benämningen mindre träd. Men vi har inga fruktträd, eller höga träd. Jag har därför valt att läsa in mig på vad som gäller för olika sorters lövbärande buskar. Läs vidare om du vill lära dig mer om att beskära buskar!

 

En av mina buskar.

 

En första beskäring

Du kan börja med att beskära en buske när du sätter den i jord /planterar den. Detta gäller om du planterar den under våren eller sommaren. Om du istället planterar den under hösten kan du vänta till våren med att göra en första beskäring. Ta bort eventuella skadade grenar. Tycker du att busken är i glesaste laget kan du med fördel korta in grenarna, för att längre fram få en frodigare buske. 

 

Undershållsbeskäring

Du bör också underhållsbeskära en buske varje år. Du gallrar då bort döda skott och grenar. När detta ska göras beror på vilken av tre nedan grupper som busken tillhör.

A. Prydnadsbuskar som blommar på skott som växte fram under året innan. Dessa buskar har med andra ord knoppar som övervintrat. Dessa beskär du direkt efter blomning. 

B. Prydnadsbuskar som får knoppar under våren. Dessa beskär du under vårvintern. 

C. Prydnadsbuskar som får skott under sommaren, och blommar under sensommaren eller hösten. Även dessa beskär du under vårvintern. 

 

En risig buske

Om busken har blivit risig med åren kan du också föryngringsbeskära den. Du beskär då busken ordentligt, så att den får chansen att återhämta sig. Detta görs under senvintern. Du kan då med fördel klippa ner den risiga busken nästan ända ner till backen. 

Om du behöver ansa dina buskar under sommaren, för att en eller flera grenar stör eller tynger, är det naturligtvis inga problem. Det brukar jag göra med mina. 

 

En annan av mina buskar, en variant av busken Kornell.

 

Källor: 

Internet: 

http://www.allers.se/beskar-prydnadsbuskarna-sa-gor-du/

Litteratur: 

Trädgårdarnas ABC, Lars-Eric Samuelsson, Ulf Schenkmanis, ICA bokförlag, 1995

Stora trädgårdsboken, ICA bokförlag, 1999

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *