Ledarskap

Generation Z , och kommer en robot att vara din terapeut?

En robot i arbetslivet

Igår var jag på ett väldigt intressant frukostseminarium på Hotell Europa i Göteborg. Jag har för övrigt jobbat som frukostvärdinna där när jag gick på gymnasiet. Det var sig inte likt, inte så konstigt förstås. Var ett tag sen så att säga. Seminariet, med titeln, Attrahera, rekrytera och leda morgondagens  medarbetare, berörde bland annat ämnet Robotar och Artificiell intelligens, AI. Vadan denna koppling?

En stor del av de jobb som finns idag, finns inte om några år. Ännu mindre år 2035. År 2035 förespås robotar ha tagit över som terapeuter. Kittlande tanke, va? Robotar finns förstås redan nu i arbetslivet, framförallt inom industrin, men som terapeuter? Jag ser framför mig hur robotar tar över delar av sjukvården också. En robot som kirurg, det tror jag inte alls är omöjligt för att nämna ett exempel.

 

Artificiell Intelligens

Man pratade också om Artificiell intelligens, som kommer kunna ta bort många jobb i framtiden. Maken berättade att man inom vissa företag redan nu ersatt en styrelsemedlem med en AI. En AI kan processa extremt stora mängder data i snabb takt, och i och med det till exempel göra en snabb omvärldsanalys. Ett exempel på ett sådant företag är Tieto. Läs gärna mer här. I artikeln nämner man Datadrivet arbetssätt, som även kom att nämnas flera gånger under seminariet. Det är ett som är säkert, människor som valt att studera inom och arbeta med olika former av IT och Data, har valt en bra karriärväg. Om bara tre år förespås exempelvis Dataanalytiker och IT-arkitekt vara vanliga jobb.

 

Generation Z

Föreläsaren pratade en hel del om Generation Z, som nu också finns bland oss. En generation som har höga förväntningar, framförallt på sin arbetsgivare. En generation som månar om hållbarhet, och att vilja bidra. Att arbeta med något meningsfullt. En person född i Generation Z vill också ha en bra balans mellan arbetsliv och privatliv. Viktigt är också att bilda familj, och att inte studera för längre. Man vill hellre arbeta än att studera. Det är en generation med personer som definitivt inte kommer att få en guldklocka. Man vill göra multikarriär, och byta jobb ofta. Det är en generation som vill arbeta med något roligt. Här ser jag att den nya yrkestiteln Influencer kommer in. Se bara på hur många som bara det senaste året startat eget och arbetar via sina Sociala medier. Något som började som en hobby eller en passion, och som man tog vidare till att vara en business, en egen verksamhet. Man arbetar helt enkelt med något som man tycker är roligt.

 

Kulturkrock?

Vad är då viktigt när man är ledare över en grupp där medarbetarna tillhör många olika generationer, med olika behov? Hur leder man denna nya generation? Och hur rekryterar vi inom denna generation? Klart är, att det inte går att använda sig av gamla traditionella metoder. Här gäller det att tänka nytt, att tänka digitalt. Snabbt. Den nya generationen lever med mobil och surfplatta extremt tillgängliga, och vill sköta sitt liv via dessa. Det ska gå snabbt, för det är man vad vid. Man förväntar sig hög tillgänglighet, och snabba svar.

Vi har just nu, om jag inte minns fel, fem generationer ute på arbetsmarknaden. Det är en utmaning för en ledare, helt klart. Det som jag tänker, är att de nya generationerna ställer högre krav på en chef. Man vill få mer feedback, och ha en mer närvarande chef.

 

Jag tillhör Generation 80-talister, eller Generation Y.

 

Vilken generation tillhör du?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *